Θ. Κοντογεώργης: Ακατανόητη η κριτική για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους

Θ. Κοντογεώργης: Ακατανόητη η κριτική για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους

Η πρόωρη αποπληρωμή χρέους, το «καλάθι» της ΔΕΘ, τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα και οι κινήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών Σαμαρά και Τσίπρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη στον Σκάι. Με αιχμή την οικονομική πολιτική, ο Θ. Κοντογεώργης υποστήριξε ότι η κριτική της αντιπολίτευσης για το χρέος είναι ακατανόητη.

Ξεκινώντας από τη ΔΕΘ, ο υφυπουργός είπε ότι η συζήτηση αυτή περιλαμβάνει δύο παραδοχές. «Η πρώτη είναι ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ο κόπος του ελληνικού λαού σού δίνουν τη δυνατότητα να επιστρέψεις ένα μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «μια αλήθεια, μια πραγματικότητα» και «μια κατάκτηση που δεν πρέπει να απωλέσουμε στο μέλλον».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η δεύτερη παραδοχή είναι πως μπορεί να πρόκειται για μια προεκλογική ΔΕΘ, με εκλογές το 2027, όμως υπάρχει συνέπεια στην οικονομική πολιτική και στις κοινωνικές ομάδες. Εξήγησε ακόμη ότι για ευάλωτους, συνταξιούχους, νέους, οικογένειες με παιδιά, αλλά και για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, υπάρχει ένα πλέγμα μέτρων στη λογική που ακολουθεί η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, ενώ έθεσε ως βασική στόχευση το «μεγαλύτερο διαθέσιμο και σταθερό εισόδημα».

Για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους, ο Θ. Κοντογεώργης χαρακτήρισε «ακατανόητη» την κριτική της αντιπολίτευσης και τόνισε πως «δεν γίνεται να μην ελαφρύνεις τις επόμενες γενιές, δεν γίνεται να μην διευκολύνεις τις επόμενες κυβερνήσεις, όποιες και αν είναι αυτές». Επικαλέστηκε επίσης τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την οροφή δαπανών και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει μόνιμα και όχι επιδοματικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται να ενισχυθούν η αξιοπιστία και το αξιόχρεο της χώρας, ενώ επισήμανε ότι ύστερα από πολλά χρόνια η Ελλάδα δεν θα είναι από φέτος η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα. Πρόσθεσε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία εξοικονομούνται περίπου 2 δισ., λέγοντας πως για κάποιους αυτά είναι «ψιλά γράμματα».

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση «Προγράμματα Θεσσαλονίκης» δεν θα κάνει, όπως κάνουν άλλα και νέα κόμματα, και υπογράμμισε ότι δεν θα «απλώσει το πάπλωμα πέρα από τα πόδια της». Επανέλαβε ότι με τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική μπορεί να επιστρέφει με δίκαιο και αναλογικό τρόπο το μέρισμα ανάπτυξης στις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, θυμίζοντας πως πέρυσι δόθηκαν 1,6 δισ. στη ΔΕΘ και μέσω φοροαπαλλαγών. «Δεν ερχόμαστε σήμερα να τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα», είπε.

Για το ύψος των κυβερνητικών ανακοινώσεων, ζήτησε υπομονή έως ότου φανεί πώς θα κινηθεί ο προϋπολογισμός στο τέλος Αυγούστου.

Στη συνέχεια, έκανε ειδική αναφορά στους συνταξιούχους και στις παρεμβάσεις που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση, όπως αυξήσεις, κατάργηση προσωπικής διαφοράς και διευθέτηση του ζητήματος με τις συντάξεις χηρείας. Με αυτά τα δεδομένα, εκτίμησε ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτόν τον πρωθυπουργό και σε αυτή την κυβέρνηση.

Απαντώντας για τον Αλέξη Τσίπρα και την κίνησή του να μιλήσει πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Θανάσης Κοντογεώργης έκανε λόγο για «τεράστια θεσμική απρέπεια», σημειώνοντας ότι συνηθίζεται πρώτα να μιλά ο πρωθυπουργός και μετά να τοποθετούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας ότι ο κ. Τσίπρας, τρεις ημέρες πριν από τον πρωθυπουργό, θα ανακοινώσει το πρόγραμμά του, ανέφερε πως η κυβέρνηση θα το δει και θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις. Εξέφρασε δε την ευχή να μην κινηθεί στη λογική των προηγούμενων προγραμμάτων, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε επιδιώκει να χτίσει αντίπαλο.

Όπως είπε, καμία τέτοια λογική δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης, αφού η ίδια έχει να αντιπαρατεθεί καθημερινά με τις προσδοκίες και τα προβλήματα. Συμπλήρωσε επίσης ότι επιθυμεί και επιδιώκει ένα μη τοξικό περιβάλλον.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αφού ανέφερε ότι η χώρα έχει περάσει «από εκεί που ήταν παρίας της Ευρώπης» σε μια διαφορετική κατάσταση κανονικότητας, στάθηκε στο στοίχημα της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Τη χαρακτήρισε κρίσιμη και είπε ότι η προετοιμασία της έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς θα κρίνει τον τρόπο ζωής στην Ευρώπη τα επόμενα δέκα χρόνια και τον επόμενο προϋπολογισμό. Πρόσθεσε ότι σύντομα η συζήτηση αυτή θα έρθει και προεκλογικά, επισημαίνοντας πως ακόμη και οι κακόπιστοι αντιλαμβάνονται ότι η θέση της χώρας δεν είναι όπως στο παρελθόν, στα ευρωπαϊκά fora και όχι μόνο.

Κατά τον Θ. Κοντογεώργη, ο πρωθυπουργός εκφράζει «εμπειρία, σχέδιο και ικανότητα», ενώ αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και στα έργα στην περιφέρεια με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη.

Στο επόμενο θέμα, τα θαλάσσια πάρκα της Τουρκίας, έκανε λόγο για «ένα ακόμη θέμα στο οποίο γίνεται μικρόψυχη κριτική».

Για τις τουρκικές ανακοινώσεις, υποστήριξε ότι πρόκειται για παράνομη, νομικά ανίσχυρη και ανυπόστατη, μονομερή ενέργεια. Εξήγησε ότι ό,τι βρίσκεται εκτός εθνικής δικαιοδοσίας δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο χάραξης θαλάσσιων περιοχών από άλλη χώρα, πολύ περισσότερο όταν αφορά τα όρια της υφαλοκρηπίδας άλλης χώρας και όχι μόνο διεθνή ύδατα. Τόνισε ακόμη ότι η ενέργεια αυτή υπονομεύει τη σχέση καλής γειτονίας και τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης που πήγαιναν να δημιουργηθούν, ενώ διαβεβαίωσε πως η απάντηση της Ελλάδας θα υπάρξει σε όλους τους τόνους, σε διπλωματικό, πολιτικό και άλλο πεδίο.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν η τουρκική κίνηση γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ή για άλλους λόγους, υπογραμμίζοντας πάντως πως έρχεται μετά από σειρά ενεργειών της Ελλάδας εντός διεθνούς νομιμότητας, όπως ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός για πρώτη φορά, τα απώτατα δυνητικά όρια υφαλοκρηπίδας με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Exxon και Chevron και η ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου στην ουσία του.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, επισήμανε ότι για όλα τα παραπάνω δεν υπήρξε κάποια δήλωση από τον πρώην πρωθυπουργό. Αντίθετα, όπως είπε, υπήρξε μια παράνομη και μονομερής ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας και δήλωση από τον κ. Σαμαρά, την οποία χαρακτήρισε απολύτως άδικη και άσχετη με την πραγματικότητα.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι η χώρα έχει αποκτήσει διπλωματικό κεφάλαιο και έχει αυξήσει την αμυντική της ικανότητα, γι’ αυτό και χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Τέλος, τόνισε πως η κυβέρνηση είναι εκεί ώστε να υπάρχει κάθε φορά η κατάλληλη ελληνική απάντηση που κατοχυρώνει και διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα.

Loading

Play