Η προστασία των δικαιωμάτων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνταγματικής ύλης, δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Υπογράμμισε την ανάγκη να προστατεύσουμε δημόσια αγαθά, όπως το περιβάλλον, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με έμφαση στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση.
Ο κ. Δουδωνής επισήμανε ότι η λογική του Συντάγματος δεν πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμη, αλλά να «κλειδώνει» τις αξίες που θεωρούμε θεμελιώδεις για το κράτος. Εκφράζοντας ανησυχίες για τις πολιτικές επιλογές που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες αλλαγές, κάλεσε για σοβαρή συζήτηση στην επόμενη Βουλή σχετικά με την κατοχύρωση των συνταγματικών δικαιωμάτων.
Στο πλαίσιο της αναθεώρησης, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε προτάσεις για την τροποποίηση τριών άρθρων του Συντάγματος: του άρθρου 17 για την προστασία της ιδιοκτησίας, του άρθρου 21 για την οικογένεια και του άρθρου 24 για το περιβάλλον. Ο Δουδωνής ανέφερε ότι είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί η προστασία των παραμεθόριων περιοχών και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των πολιτών.
Συγκεκριμένα, για το άρθρο 21, προτείνεται η ρητή αναφορά της γονεϊκότητας και η κατοχύρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως συνταγματικού θεσμού. Για το άρθρο 24, το ΠΑΣΟΚ ζητά να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και η πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης και ενέργειας.
![]()

