(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν: Στη Θεσσαλονίκη η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι κκ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.

propoli

Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ανακοίνωση για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους εξέδωσε και η τουρκική πρεσβεία στην οποία επίσης υπογραμμίζεται το καλό κλίμα της συνάντησης αλλά και για το τι συμφώνησαν.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Aliri

«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Για το σκοπό αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αξιοποιήσουν τη θετική δυναμική και να ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών το επόμενο διάστημα. Συμφώνησαν να γίνει η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο. Επιπλέον, ανέθεσαν στους δύο Υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τη διαδικασία και να αναφέρουν την πρόοδο.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι προσβλέπουν σε συχνότερες επαφές σε όλα τα επίπεδα, για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και των συνθηκών που θα οδηγήσουν στη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας.»

Μία ώρα κράτησε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Το κρίσιμο ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι και κράτησε σχεδόν μία ώρα- ενώ αρχικά είχε προγραμματισθεί να διαρκέσει μισή ώρα. Είναι η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, πριν από 16 μήνες και είχε προηγηθεί το «Μητσοτάκης γιοκ» από τον Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες εμφανίσθηκαν χαμογελαστοί στον σύντομο διάλογο που είχαν, για πρώτη φορά, μπροστά στην κάμερα. Για ειλικρινή συζήτηση που εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα, ενώ παράλληλα τέθηκε το πλαίσιο για τη συνέχεια, έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές μετά τη λήξη της συνάντησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Δείτε επίσης: Σύνοδος ΝΑΤΟ: Επί μία ώρα τα έλεγαν Μητσοτάκης και Ερντογάν – «Ειλικρινής συζήτηση, σε θετικό κλίμα»

Loading