Βασίλης Κικίλιας: Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει τις βασικές αγορές

Βασίλης Κικίλιας: Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει τις βασικές αγορές

«Η γεωπολιτική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και οι εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ συμπαρασύρουν τα πάντα -παραγωγή, βιομηχανικά προϊόντα, πετρελαιοειδή και τα υποπαράγωγά τους, τρόφιμα και τα εισιτήρια- όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στο OPEN, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου έως και 10% μέσα σε λίγα 24ωρα εντείνουν τον διεθνή προβληματισμό για τις μεταφορές και τις τιμές των προϊόντων.

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη διεθνή σκακιέρα γίνεται μια προσπάθεια, με τον Ισραήλ να αισθάνεται ότι απειλείται από το καθεστώς των Μουλάδων στο Ιράν», τόνισε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές απειλές κατά της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ και την έλλειψη αποκλιμάκωσης.

Αναφορικά με τους Έλληνες που εργάζονται ή βρίσκονται ως επισκέπτες στο Ισραήλ ή το Ιράν, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα για την προστασία τους. Επιβεβαίωσε ότι έχουν αποσταλεί τρία ειδικά σήματα με σαφείς οδηγίες στα ελληνικά πλοία και τονίζοντας ότι «πάνω από όλα είναι η προστασία των ναυτικών μας και των πλοίων μας».

Ο υπουργός Κικίλιας ανέφερε επίσης ότι η εντολή για διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό και αφορά όλα τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ότι «οι συνθήκες είναι δυσμενείς και δεν παρατηρείται προς το παρόν αποκλιμάκωση».

Loading

Play