Βελόπουλος: Ο κάθετος άξονας έχει γεωπολιτική και γεωοικονομική αξία περισσότερο για τις ΗΠΑ και λιγότερο για την Ελλάδα

Βελόπουλος: Ο κάθετος άξονας έχει γεωπολιτική και γεωοικονομική αξία περισσότερο για τις ΗΠΑ και λιγότερο για την Ελλάδα

Ο κάθετος άξονας έχει γεωπολιτική και γεωοικονομική αξία περισσότερο για τις ΗΠΑ και λιγότερο για την Ελλάδα», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή. Κατά την ομιλία του στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Ενίσχυση λειτουργίας Οργανισμών Λιμένων και λοιπές διατάξεις», είπε ακόμη ότι δεν καταλαβαίνει τα «πανηγύρια και τις ζητωκραυγές» της Νέας Δημοκρατίας, του Τσίπρα και του Ανδρουλάκη για τον κάθετο άξονα.

Σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, στην Πνύκα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει «ακριβώς τα αντίθετα» από όσα εκείνος υμνούσε χθες. Επικαλέστηκε επίσης τον Ξενοφώντα και το έργο του «Περί προσόδων», υποστηρίζοντας πως η κρατική επένδυση στις υποδομές των λιμανιών δημιουργεί σταθερά έσοδα και μετατρέπει την πόλη σε ελκυστικό κέντρο διεθνούς εμπορίου.

Για την απεργία των αλιέων, ο κ. Βελόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να τους βοηθήσει με μέτρα αντίστοιχα με όσα, όπως ανέφερε, εφαρμόζει ο Ερντογάν για τους Τούρκους ψαράδες: επιδοτήσεις ανά κιλό παραγωγής, επιδοτήσεις καυσίμων, αφορολόγητο πετρέλαιο, δάνεια με μηδενικά επιτόκια μέσω της κρατικής αγροτικής τράπεζας της Τουρκίας και συνοδεία από την Ακτοφυλακή. Πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο των γεωπολιτικών επιδιώξεών της και του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν μηχανότρατες κοντά ή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει «είτε με δόλο είτε από ανικανότητα» τους Τούρκους να δρουν στο Αιγαίο και αναρωτήθηκε γιατί δεν γίνονται κατασχέσεις και γιατί οι ψαράδες μένουν «στο έλεος της καταστροφής».

Ζήτησε επίσης κίνητρα για τη δημιουργία ναυπηγείων, λέγοντας ότι οι Έλληνες εφοπλιστές έφτιαξαν τα ναυπηγεία HYUNDAI της Κορέας και πως το 1/3 από τα 5.000 πλοία που κατασκευάστηκαν ήταν εκεί. Υποστήριξε ακόμη ότι στην ελληνική ναυτιλία απασχολούνται 180.000 άτομα, αλλά μόνο 12.000 είναι Έλληνες, δηλαδή το 6,6%, και ότι αυτό σημαίνει πως 3 δισ. ευρώ σε μισθούς τον χρόνο πήγαν σε άλλες χώρες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης εξαπέλυσε πυρά κατά της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η χώρα έχει δεχθεί «φάπες» από την Τουρκία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία. Ανέφερε ότι από τον περασμένο Ιούλιο περίμεναν να έρθει ο Τραμπ και τελικά «φάγατε τη φάπα, γιατί δεν ήρθε», ενώ για τις ΗΠΑ σημείωσε ότι ακολούθησε νέο άδειασμα με την επίσκεψη του Ρούμπιο.

Στην ίδια παρέμβαση υποστήριξε ότι, σύμφωνα με όσα είπε ο Μάρκο Ρούμπιο, οι ΗΠΑ «νίπτουν τα χείρας» και πως μετά το άδειασμα από τη Γαλλία η χώρα οδηγείται σε νέα εθνική ήττα ή ίσως και σε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Είπε επίσης ότι η φράση του Ρούμπιο για τη διπλωματία και την ιδιωτική πρωτοβουλία, με αναφορά στη γαλλική εταιρεία με το καλώδιο στην Κάσο, φωτογραφίζει την Τουρκία.

Για το ίδιο θέμα υποστήριξε ακόμη ότι από την ΕΕ η «φάπα» ήρθε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την αναφορά στη βλάχικη κληρονομιά της Ελλάδας στο ψήφισμα 2674 / 2026. Πρόσθεσε ότι οι Βλάχοι ήταν εθνικοί ευεργέτες και ότι η κυβέρνηση δεν μίλησε, ενώ έκανε λόγο και για τη συμφωνία με τους Βούλγαρους και για τη Μονή Σινά.

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν «το ΠΑΣΟΚ ή ο Τσίπρας, σε περίπτωση που φύγει ο πρωθυπουργός και πάει ένα ταξίδι στην Ευρώπη, θα συγκυβερνήσουν με τον Χατζηδάκη» και ζήτησε να τοποθετηθούν δημόσια για το τι θα κάνουν.

Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έφτιαξε «ένα κράτος απελπισμένων», με ψαράδες, αρτοποιούς και ταξιτζήδες απελπισμένους, ενώ «μόνο τα καρτέλ και οι ολιγάρχες είναι ευτυχισμένοι». Πρότεινε κρατικά παντοπωλεία, όπως τα στρατιωτικά πρατήρια, με τιμές 40% κάτω, λέγοντας ότι έτσι θα γονατίσουν τα καρτέλ.

Κλείνοντας, είπε ότι ο ελληνικός λαός έγινε «απελπισμένος και πεινασμένος» και παρέπεμψε στον Ρουσσώ, προσθέτοντας ότι όταν ο λαός δεν θα έχει να φάει «θα φάει τους πλούσιους». Κατέληξε λέγοντας πως θα «φάει» την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές και ότι ο λαός «θα σας εξαφανίσει».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Loading

Play