(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Βόλος: Ερώτηση του ΚΚΕ στην Βουλή για το κτιριακό πρόβλημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου

Το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με το μακροχρόνιο πρόβλημα στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Βόλο.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Βασίλης Μεταξάς, Γιώργος Λαμπρούλης, Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης, έχει ως εξής:

propoli

«Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Βασίλη Μεταξά, με τον Πρόεδρο του ΔΣ της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, με αφορμή τη νέα αντιπυρική περίοδο. Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Μαγνησίας παρέδωσε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υπόμνημα με προβλήματα που απασχολούν τους πυροσβέστες στη Μαγνησία. Συζητήθηκαν τα διαχρονικά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και οι υπάλληλοι του Σώματος, προβλήματα που οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και των προκατόχων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έδωσαν λύσεις στα χρόνια προβλήματα, όπως η υποχρηματοδότηση και τα οργανικά κενά της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα και διαρκώς επιδεινούμενα προβλήματα στο έργο της Υπηρεσίας και την καθημερινότητα των πυροσβεστών. Στη συζήτηση αναδείχτηκε το σοβαρό πρόβλημα της στέγασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.

Η υπηρεσία είναι εγκατεστημένη από τη δεκαετία του ’50 σε παλιό δημοτικό ακίνητο, στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της πόλης. Με ευθύνη όλων των έως τώρα κυβερνήσεων δεν έχει βρεθεί λύση μετεγκατάστασης. Οι πυροσβέστες στον Βόλο αναγκάζονται να στεγάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες, σε μια περιοχή της πόλης που δυσχεραίνει την επιχειρησιακή ικανότητα της Υπηρεσίας. Δεν καλύπτονται οι συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας του προσωπικού, οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούν για τη φύλαξη και συντήρηση των οχημάτων και του εξοπλισμού.

Σημειώνουμε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει επανειλημμένα Ερωτήσεις τα τελευταία χρόνια σχετικά με το πρόβλημα αυτό, όπως την 13046/ 18 Ιούλη 2013, 5200/ 5 Μάη 2016 και 5667/ 7 Ιούνη 2022.

Επίσης, το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου έχει απευθύνει πολλές φορές στην κεντρική διοίκηση το χρόνιο αίτημα για μετεγκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων σε νέες. Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, με σχετική απόφασή του από το 2011, έχει εγκρίνει την παραχώρηση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία οικοπέδου σε κατάλληλη περιοχή στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν έλυσαν ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τους πυροσβέστες και τον λαό του Βόλου, τουλάχιστον για μια εικοσαετία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών σχετικά με την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον Βόλο και την ένταξη του έργου (μελέτη – κατασκευή) στις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού»

Loading