Βουλή: Πέρασε επί της αρχής το νομοσχέδιο για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ – Παπασταύρου: Οι 700 οργανισμοί νερού δεν είναι μοντέλο για το μέλλον

Βουλή: Πέρασε επί της αρχής το νομοσχέδιο για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ – Παπασταύρου: Οι 700 οργανισμοί νερού δεν είναι μοντέλο για το μέλλον

Με ευρεία συζήτηση και έντονες τοποθετήσεις από φορείς ολοκληρώθηκε στη Βουλή η δεύτερη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για το νομοσχέδιο που προβλέπει την επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Στο επίκεντρο βρέθηκαν το νέο μοντέλο διαχείρισης του νερού, οι αποτιμήσεις δικτύων και ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού.

Εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτριος Μάρκου στάθηκε στο ζήτημα της αποτίμησης των δικτύων, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο αναθέτει την εκτίμηση της αξίας σε συμβούλους που επιλέγει η ίδια η ΕΥΔΑΠ. «Δηλαδή ο αποκτών ορίζει μόνος του πόσο αξίζει αυτό που παραλαμβάνει», είπε, προτείνοντας τριμελή επιτροπή αποτίμησης με ένα μέλος της ΕΥΔΑΠ, ένα του Δήμου και ένα ανεξάρτητο από το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Ο δήμαρχος Σπάτων Δ. Κιούσης, επίσης από την ίδια ΠΕΔΑ, ανέφερε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου «να μην παραδώσουμε το δίκτυο και να το διατηρήσουμε».

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Χαρ. Σαχίνης επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή και τα συναφή ζητήματα «μας υποχρεώνουν να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και διαχειριζόμαστε τον κύκλο του νερού», καθώς τα προβλήματα δεν σταματούν στα όρια ενός δήμου ή μιας περιφερειακής ενότητας.

Loading

Play