Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η υποεπιτροπή της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής (ΚΕΚΑ) με αντικείμενο την ανασυγκρότηση της Ηλείας. Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Κατσαφάδος ανέφερε ότι στη συνεδρίαση θα εξεταστούν τα έργα που έχουν προτεραιοποιηθεί και η ένταξή τους στα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία. Υπογράμμισε επίσης ότι έχουν υποβληθεί οι προτάσεις των δήμων, της περιφέρειας και του επιμελητηρίου Ηλείας για την ανασυγκρότηση της περιοχής.
Σε δύο μήνες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το πότε θα γίνει σχέδιο ανασυγκρότησης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και οι πόροι χρηματοδότησης. Ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει συγκεκριμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση του Νομού Ηλείας, όπως υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός, και ενημέρωση για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες.
Ο κ. Κατσαφάδος πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί η φάση ωρίμασης των έργων και ότι θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή τους. Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα ολιστικό πρόγραμμα που θα εμπλέκει σχεδόν το σύνολο της Κυβέρνησης.
Αναφορικά με το φυτικό κεφάλαιο, ο κ. Κατσαφάδος δήλωσε ότι έχει προχωρήσει η σχετική ΚΥΑ και ότι θα εκδοθεί εντός των προσεχών ημερών, ώστε να καταβληθεί η αποζημίωση που απομένει σε σχέση με το φυτικό κεφάλαιο. Επισήμανε ότι οι φάκελοι για αποζημίωση βρίσκονται στην αρμόδια ΔΟΥ και είναι προς πληρωμή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ