Υπουργός Άμυνας Τουρκίας: «Θέλουμε να βελτιωθούν οι σχέσεις μας με την Ελλάδα»

Για τις σχέσεις των δύο χωρών και για την βελτίωση που θέλει να γίνει, μίλησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μίλησε στην τελετή καλωσορίσματος που πραγματοποιήθηκε στη 12η Βάση της Διοίκησης Αερομεταφορών στην Καισάρεια για τα ιπτάμενα πληρώματα που πραγματοποίησαν με επιτυχία την εκκένωση στο Αφγανιστάν.

propoli

Στην αρχή ο κ. Ακάρ τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας μάχονται για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας τους και του τουρκικού λαού.

«Σεβόμαστε ιδιαιτέρως την κυριαρχία, τα δικαιώματα και το δίκιο και τα σύνορα των γειτόνων μας κατά την εκτέλεση αυτών των δραστηριοτήτων. Μοναδικός μας στόχος είναι η ασφάλεια των ανθρώπων μας και της χώρας μας και γι’ αυτό μοχθούμε.

Ωστόσο, εργαζόμαστε, προκειμένου να υπερασπιστούμε δικαιώματα και το δίκιο μας. Έχουμε καταβάλει και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες επ’ αυτού του ζητήματος στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο.

Θέλουμε να είμαστε φίλοι με τους Έλληνες γείτονές μας. Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας θετικά, συνεργαζόμενοι μαζί τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με διάλογο και βρίσκοντας πολιτικές λύσεις στα προβλήματά μας.

Θέλουμε οι πολίτες αμφότερων των πλευρών να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον πλούτο αυτής της γεωγραφίας, στην οποία βρισκόμαστε.

Ωστόσο, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε τα δικαιώματα και το δίκιο της χώρας μας, του έθνους μας και των ‘Κυπρίων’ αδελφών μας να παραβιαστούν με τετελεσμένα.

Αναμένουμε από όλους να κατανοήσουν τη θέση μας σχετικά με μια λύση δύο ισότιμων, ανεξάρτητων, κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο και να συμβάλουν στην άμεση εφαρμογή της».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας θέλησε να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία είναι η εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο τονίζοντας ότι: «άλλες εγγυήτριες αποφασίζουν από μόνες τους τι θα κάνουν, όμως, εμείς, ως το Κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, γνωρίζουμε τις ευθύνες και τα καθήκοντά μας ως εγγυήτρια.

Τα εκπληρώσαμε μέχρι τώρα κι έτσι θα συνεχίσουμε και εφεξής. Εμείς ασκήσαμε τα νόμιμα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Πρέπει να γίνει γνωστό ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μοχθούν επίσης για την ειρήνη και ευημερία των πολιτών μας εκεί. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο έπακρο την ισχύ μας, τη δύναμή μας, τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας».

Δείτε επίσης: Πάπας Φραγκίσκος: Δεν παραιτούμαι

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading