Αποκαλύψεις για το σύστημα «στημένων» αγώνων από τους δύο κρίσιμους μάρτυρες

Αποκαλύψεις για το σύστημα «στημένων» αγώνων από τους δύο κρίσιμους μάρτυρες

Δεκάδες στοιχεία για τον τρόπο που λειτουργούσε το σύστημα «στημένων» αγώνων στο ελληνικό μπάσκετ

Ο επιχειρηματίας μάρτυρας φέρεται να αναφέρθηκε στον Έλληνα διεθνή μπασκετμπολίστα Γιώργο Μπόγρη, ισχυριζόμενος -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι ο παίκτης οδηγήθηκε να δεχτεί τη λύση του συμβολαίου του μόλις δύο μήνες αφού είχε υπογράψει στον Προμηθέα, κάτι που ήταν επιθυμία και εντολή του τότε προέδρου των Αχαιών Βαγγέλη Λιόλιου, έπειτα από αναφορά του κατηγορούμενου σήμερα συμβούλου στην ΕΟΚ σε θέματα διαιτησίας πως, αν δεν βρισκόταν η «χρυσή τομή» για κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας, ο Μπόγρης θα δεχόταν τεχνικές ποινές από τους διαιτητές στους αγώνες, όπως και έγινε σε ένα ματς, και έτσι θα του επιβαλλόταν πολύ υψηλό πρόστιμο.

Στη συνέχεια, ο επιχειρηματίας μάρτυρας φέρεται να ισχυρίστηκε πως μεσολάβησε για να κλειστεί ραντεβού ανάμεσα στον Βαγγέλη Λιόλιο και το υπεύθυνο του τμήματος μπάσκετ του Εθνικού το 2015Βαγγέλης Λιόλιος ζήτησε από τον παράγοντα του Εθνικού να μην τα δώσουν όλα στον αγώνα με τον Προμηθέα, υποσχόμενος πως θα έχει τη στήριξή του όποτε τη χρειαστεί στο μέλλον, ώστε να μπορέσει να κερδίσει την άνοδο στην Α1 ανδρών η ομάδα της Πάτρας. Ο παράγοντας του Εθνικού -όπως φέρεται να ισχυρίστηκε ο επιχειρηματίας μάρτυρας- δεσμεύτηκε πως η ομάδα του δεν θα παλέψει το παιχνίδι απέναντι στον Προμηθέα, με τους Αχαιούς να επικρατούν του Εθνικού. Ο επιχειρηματίας μάρτυρας φέρεται να ισχυρίστηκε επίσης πως ο ίδιος είχε δεσμευτεί στον Βαγγέλη Λιόλιο ότι η ομάδα του θα παραιτείτο της ανόδου, εφόσον την εξασφάλιζε, ζητώντας ως αντάλλαγμα 100.000 ευρώ από τον Βαγγέλη Λιόλιο για να κλείσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε ο σύλλογος, όπερ και εγένετο.

Ο επιχειρηματίας μάρτυρας φέρεται επιπρόσθετα να ισχυρίστηκε πως το 2017 ο ίδιος και ο Βαγγέλης Λιόλιος ξεκίνησαν την κατάστρωση σχεδίου για το πώς ο κατηγορούμενος θα κέρδιζε τις εκλογές της ΕΟΚ με στρατολόγηση σωματείων που θα ψήφιζαν υπέρ του, καθώς και με άτυπη στρατολόγηση διαιτητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας μάρτυρας ισχυρίστηκε πως τότε ο Βαγγέλης Λιόλιος τού γνώρισε για πρώτη φορά τον συνεργάτη και πλέον συγκατηγορούμενό του επιχειρηματία, τονίζοντάς του πως είναι άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του, ενώ τον έφερε και σε επαφή με έτερο κατηγορούμενο διαιτητή. Έκτοτε, φέρεται να ισχυρίστηκε ο επιχειρηματίας μάρτυρας πως ακολούθησαν πολλές συναντήσεις με πολλούς διαιτητές στα γραφεία του επιχειρηματία συνεργάτη του Βαγγέλη Λιόλιου.

Ο διαιτητής μάρτυρας φέρεται να αποκάλυψε πως υπήρχε μία φράση, η φράση «σκόνη και θρύψαλα», με την οποία γινόταν η συνεννόηση ως προς τα διαιτητικά σφυρίγματα. Η λέξη «σκόνη» αναφερόταν σε σφυρίγματα που θα προκαλούσαν λίγες διαμαρτυρίες, ενώ με τη φράση «σκόνη και θρύψαλα» δινόταν η εντολή να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα με οιονδήποτε τρόπο.

Ο διαιτητής μάρτυρας -σύμφωνα με πληροφορίες- ισχυρίστηκε πως το διακύβευμα ήταν συνήθως είτε να νικήσει κάποια ομάδα είτε να επωφεληθεί κάποιος νεαρός παίκτης σφυρίζοντας πολλά φάουλ υπέρ του, ώστε να έχει καλή στατιστική. Φέρεται, τέλος, να έκανε αναφορά στους ημιτελικούς και τους τελικούς αγοριών και κοριτσιών του σχολικού πρωταθλήματος το 2026, ισχυριζόμενος πως ικανοποίησε το αίτημα του κατηγορούμενου επιχειρηματία να κατακτήσει τους τίτλους η Αναγέννηση Πάτρας.

ΤΖΟΥΛΗ ΒΙΝΙΕΡΑΤΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράσταση προς Υποστήριξη της κατηγορίας θα δηλώσει ο Παναγιώτης Γιαννάκης για τον «στημένο αγώνα» μπάσκετ

Loading

Play