Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού
Η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Εφετείου Θεσσαλονίκης με διαδικαστικά ζητήματα, για μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Για λόγους ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας, είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ο χώρος στον 3ο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου είχε διαμορφωθεί ειδικά για δικηγόρους, συγγενείς και δημοσιογράφους.
Αφού οι δέκα παρόντες κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο και ολοκληρώθηκε η νομιμοποίηση των δικηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, η πολιτική αγωγή υπέβαλε αίτημα ολιγοήμερης διακοπής για λόγους υγείας.
Η αναζήτηση διαθέσιμων δικασίμων αποδείχθηκε δύσκολη, καθώς υπήρχαν υποχρεώσεις τόσο των νομικών παραστατών σε άλλα δικαστήρια όσο και των δικαστικών λειτουργών της έδρας. Παράλληλα, προέκυψε ζήτημα με την εξεύρεση κατάλληλης δικαστικής αίθουσας για μια τόσο πολυπρόσωπη δίκη, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής διεξαγωγή της, καθώς η συγκεκριμένη αίθουσα του Εφετείου είναι δεσμευμένη για άλλες προγραμματισμένες υποθέσεις.
Για αυτούς τους λόγους, η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε αναβολή, όμως το αίτημα δεν έγινε δεκτό. Τελικά αποφασίστηκε η διακοπή της δίκης έως τις 27/11, σε αίθουσα του υπογείου του Δικαστικού Μεγάρου, επιλογή που προκάλεσε αντιδράσεις από συνηγόρους, οι οποίοι έθεσαν θέμα ακαταλληλότητας του χώρου.
Η πρόεδρος του Δικαστηρίου απάντησε επικαλούμενη τα «αντικειμενικά και δυσεπίλυτα κτιριακά προβλήματα» που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη στη Θεσσαλονίκη και εξέφρασε την ελπίδα να αντιμετωπιστούν με τη λειτουργία του νέου Εφετείου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Πριν από τη διακοπή, εκφωνήθηκε ο κατάλογος των μαρτύρων, χωρίς όμως να γίνει η κλήρωση των ενόρκων για τη συγκρότηση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου. «Η τύχη της δίκης θα αποφασιστεί στην επόμενη δικάσιμο. Υπάρχει πιθανότητα αναβολής της δίκης», δήλωσε ο Γιάννης Πουλτσίδης, εκ των συνηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας.
«Εκτίω τη δική μου ποινή- ισόβια στον πόνο» είπε η Μελίνα Κακουλίδου, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο σημείο μηδέν και πως δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτό. Η μητέρα του Άλκη Καμπανού πρόσθεσε ότι αυτό που περιμένει είναι δικαίωση.
Στο πλευρό των γονιών του Άλκη βρέθηκε και η μητέρα του Γιώργου Λυγγερίδη, του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του στα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2023, έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη. Η Ευγενία Στράτου – Λυγγερίδου ανέφερε πως οι οικογένειες προσπαθούν να μένουν ενωμένες με το δίκιο και να στηρίζουν η μία την άλλη, γιατί μόνο αυτό τους δίνει δύναμη και είναι ένα χρέος απέναντι στα παιδιά τους.
Η πρωτόδικη απόφαση και η έφεση εισαγγελέα
Για την υπόθεση κατηγορούνται 12 νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι οποίοι μετά την πρωτόδικη απόφαση επέστρεψαν στις φυλακές. Επτά από αυτούς είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον σε πολυετείς ποινές κάθειρξης ως συναυτουργοί σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ οι υπόλοιποι πέντε σε πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης ως απλοί συνεργοί στην ίδια πράξη.
Στην πράξη, όμως, η δίκη στο Εφετείο ξεκινά για τους περισσότερους από μηδενική βάση, χωρίς το Δικαστήριο να δεσμεύεται από την πρωτόδικη ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τέως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Νίκος Καλλίδης, είχε ασκήσει έφεση τον Ιούλιο του 2023, λίγες μέρες μετά το τέλος της πρωτοβάθμιας δίκης, ζητώντας βαρύτερες ποινές.
Θεωρώντας λανθασμένη την κρίση ως προς τη μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι έπρεπε να καταδικαστούν για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, όπως ήταν η αρχική δίωξη. Επίσης, για τρεις από αυτούς θεώρησε ότι δεν έπρεπε να καταδικαστούν για συνέργεια, αλλά ο ένας για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο και οι άλλοι δύο για συναυτουργία στην ίδια ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο.
Η έφεση δεν αφορά δύο από τους κατηγορούμενους και πρακτικά μόνο για αυτούς ισχύει η αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης τους. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται επίσης οι συνδεόμενες με την επίθεση πράξεις σε βάρος των δύο φίλων του Άλκη, στο ίδιο αιματηρό επεισόδιο.
![]()
