Λάθος στις εξετάσεις Μαραντόνα έφερε αναστολή στη δίκη για τον θάνατό του

Λάθος στις εξετάσεις Μαραντόνα έφερε αναστολή στη δίκη για τον θάνατό του

Ένα λάθος στις ιατρικές εξετάσεις του Ντιέγκο Μαραντόνα προκάλεσε νέα αναστάτωση στη δίκη για τον θάνατό του, με την υπόθεση να μπαίνει προσωρινά σε αναστολή. Αργεντινός πάροχος υγειονομικής περίθαλψης παραδέχθηκε ότι είχε συγχέψει εξετάσεις του «Ντιεγκίτο» με εκείνες του πατέρα του, που λεγόταν επίσης Ντιέγκο.

Η Swiss Medical παραδέχτηκε σε επιστολή της ότι οι προηγούμενες εξετάσεις «καταγράφηκαν κατά λάθος με το όνομα Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα», το πλήρες όνομα του παίκτη, σε ένα ενιαίο αρχείο. Σύμφωνα με την ίδια, στην πραγματικότητα επρόκειτο για «εξετάσεις δύο ξεχωριστών ατόμων», του Μαραντόνα και του πατέρα του, ο οποίος πέθανε το 2015.

Το σφάλμα εντοπίστηκε από δικηγόρο υπεράσπισης και οδήγησε στην αναστολή της δίκης, η οποία συνεχίζεται από τα μέσα Απριλίου με δύο ακροάσεις την εβδομάδα. Το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση ιατρικών αρχείων και εξετάσεων για να επαληθευτεί η σύγχυση, έπειτα από ακρόαση που είχε εξετάσει εκτενώς το ιστορικό νεφρικής νόσου του Μαραντόνα. Παράλληλα, το δικαστήριο έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι, αν επιβεβαιωθεί το λάθος, αυτό «δεν θα ακυρώσει τα άλλα αποδεικτικά στοιχεία» για το ιατρικό ιστορικό του Μαραντόνα, ούτε «τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η διεπιστημονική ιατρική επιτροπή» για την υπόθεση.

«Η δίκη θα προχωρήσει κανονικά», δήλωσε στο AFP ο Μαρσέλο Ντ’ Άντζελο, δικηγόρος της κόρης του Μαραντόνα, Τζιάνα, ο οποίος είναι πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση. Όπως είπε, «είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταλήξουμε στο ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να λάβουμε υπόψη τα συμπεράσματα του νεφρολόγου, ο οποίος παραπλανήθηκε» από το λάθος της Swiss Medical.

Πέρα από την αναστολή μιας εβδομάδας —στην πράξη ακυρώθηκε μόνο η ακροαματική διαδικασία της Τρίτης— η ακύρωση της δίκης προκάλεσε ανησυχία για το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση απόρριψης. Μέχρι στιγμής, πάντως, κάτι τέτοιο δεν έχει προταθεί από καμία πλευρά. Το 2025, η πρώτη δίκη για τον Μαραντόνα ακυρώθηκε μετά από δυόμισι μήνες μέσα σε σκάνδαλο, όταν δικαστής αποκλείσθηκε επειδή συμμετείχε κρυφά στην προετοιμασία σειράς ντοκιμαντέρ για την υπόθεση.

Επτά επαγγελματίες υγείας δικάζονται εκ νέου για πιθανή θανατηφόρα αμέλεια στη φροντίδα του Μαραντόνα —ένας ιατρός, ένας ψυχίατρος, ένας ψυχολόγος και νοσηλευτές— και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 25 ετών. Ο Μαραντόνα πέθανε τον Νοέμβριο του 2020, σε ηλικία 60 ετών, κατά την διάρκεια οίκαδε νοσηλείας.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Loading

Play