Ο Κίμι Αντονέλι συνεχίζει να τραβά τα βλέμματα στη Φόρμουλα Ένα, καθώς στα 20 του χρόνια βαδίζει προς το να γίνει ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1. Ο επικεφαλής της Mercedes, Τότο Βολφ, βλέπει στον νεαρό Ιταλό όχι μόνο ένα σπάνιο ταλέντο, αλλά και τον εκπρόσωπο μιας γενιάς που, όπως λέει, είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ποτέ για την επιτυχία.
Απαντώντας στη Μόντσα σε ερώτηση για το αν τα μονοθέσια του 2026, με το αυξημένο ηλεκτρικό στοιχείο και τα νέα χαρακτηριστικά οδήγησης, έχουν συμβάλει στη ραγδαία άνοδο του Αντονέλι, ο Βολφ παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα ενδιαφέρον σημείο. «Αυτή είναι μια γενιά που έρχεται, η οποία είναι καλύτερα προετοιμασμένη από την προηγούμενη γενιά», είπε ο Αυστριακός.
Ο ίδιος συνέχισε: «Οι προσομοιωτές έχουν γίνει κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι. Μπορείτε να δείτε ότι όλοι οι άνθρωποι, αφού οδηγήσουν σε προσομοιωτές, οδηγούν κάθε είδους αυτοκίνητα – αυτοκίνητα ράλι, σπορ αυτοκίνητα, αυτοκίνητα GT. Επομένως, αυτό είναι ένα επιπλέον εργαλείο που αυτή η γενιά οδηγών έχει». Παράλληλα, ο Βολφ παρομοίασε τον Αντονέλι με έναν πράκτορα τεχνητής νοημοσύνης που βελτιώνεται συνεχώς, λόγω της ικανότητάς του να μαθαίνει και να «απορροφά».
«Νομίζω ότι, αν βάλεις ένα πεντάχρονο ή εξάχρονο σε έναν προσομοιωτή, του διδάσκεις γνωστικές ικανότητες. Ή μαθαίνει γνωστικές ικανότητες χωρίς να το κάνει ενεργά» σημείωσε ο Βολφ και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι γι’ αυτό έρχονται στη Φόρμουλα Ένα σε αυτή την ηλικία. Όλα πηγαίνουν σε αργή κίνηση, επειδή το κάνουν αυτό κάθε μέρα, μέρα με τη μέρα… και η επόμενη γενιά πιθανότατα θα έχει ακόμη ένα στρώμα πάνω απ’ αυτό».
Ο «ομόσταυλος» του Αντονέλι, ο Βρετανός Τζορτζ Ράσελ, που πριν από την έναρξη της σεζόν θεωρούνταν φαβορί για τον τίτλο και είχε περιγράψει το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης ως δύσκολη μετάβαση, είναι 28 ετών και ανήκει στην ίδια γενιά με τον παγκόσμιο πρωταθλητή της McLaren, Λάντο Νόρις, και τον τετράκις παγκόσμιο πρωταθλητή της Red Bull, Μαξ Φερστάπεν. Ο Νόρις και ο Φερστάπεν είναι ένθερμοι gamers και οδηγοί προσομοιωτών, με τον Ολλανδό να «τρέχει» επίσης σε αγώνες αντοχής. Ο Βρετανός Άρβιντ Λίντμπλαντ, ο μοναδικός «ρούκι» στη Φόρμουλα Ένα φέτος, είναι 19 ετών και ανήκει στη γενιά του Αντονέλι. Έχει βαθμολογηθεί σε οκτώ από τους 13 αγώνες της σεζόν για λογαριασμό των Racing Bulls.
Ο Αντονέλι πανηγύρισε τη νίκη στο ιταλικό γκραν πρι, παρότι εκκίνησε από τη 19η θέση, και έτσι αύξησε στους 66 βαθμούς το προβάδισμά του έναντι του Ράσελ στη βαθμολογία των οδηγών, δείχνοντας ως το φαβορί για τον τίτλο, τον πρώτο για Ιταλό οδηγό μετά το 1953. Είναι, μάλιστα, ο μόνος εν ζωή Ιταλός που ξέρει πώς είναι να κερδίζεις γκραν πρι στη Μόντσα, ο πρώτος που το πέτυχε μετά το 1966 και τον Λουντοβίκο Σκαρφιότι, και μόλις ο τέταρτος από την «εκκίνηση» του πρωταθλήματος το 1950. Οι άλλοι δύο Ιταλοί νικητές στη Μόντσα είναι ο Τζιουζέπε Φαρίνα (1950) και ο Αλμπέρτο Ασκάρι (1951 και 1952).
Ο Αντονέλι πήγε στη Μόντσα για τον κυριακάτικο αγώνα ως ο πρώτος Ιταλός εδώ και 73 χρόνια που βρισκόταν επικεφαλής της βαθμολογίας και έφυγε από τον «Ναό της Ταχύτητας» ως ο νεότερος νικητής του ιταλικού γκραν πρι και ο πρώτος που κέρδισε επτά γκραν πρι πρωταθλήματος σε μία σεζόν.
Μόνο ένας οδηγός στην ιστορία έχει κερδίσει αγώνα Φόρμουλα Ένα έχοντας εκκινήσει πίσω από τον Αντονέλι. Πρόκειται για τον Βρετανό Τζον Γουάτσον, ο οποίος πανηγύρισε για λογαριασμό της McLaren τη νίκη στο γκραν πρι που διεξήχθη στους δρόμους του Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, ξεκινώντας από την 22η θέση.
![]()
