Με ψυχή και αντίδραση ως το τέλος, η Εθνική Εφήβων πήρε σπουδαία πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ U18 στην Ιταλία. Παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ για μεγάλο μέρος του αγώνα απέναντι στη Σερβία, έφτασε στο 78-77 και έκλεισε θέση στην οκτάδα.
Η Ελλάδα θα βρει στον επόμενο γύρο, στις 30/7, τον νικητή του Ισπανία-Βουλγαρία, έχοντας πλέον ως παρακαταθήκη μια εμφάνιση με ένταση, επιμονή και καθοριστικά καλάθια.
Το παιχνίδι ξεκίνησε με υψηλό ρυθμό, με τη Σερβία να παίρνει γρήγορα το πάνω χέρι μετά το αρχικό 0-4 της Ελλάδας από τον Θωμάκο στο 1′. Οι «πλάβι» βρήκαν λύσεις στην επίθεση και προηγήθηκαν 8-5 στο 5′, όμως η Εθνική απάντησε με τους Μπουζούλα και Χαρτώνα, ενώ ο τελευταίος ευστόχησε από τα 6,75 για το 15-13 στο 8′.
Η Σερβία ανέβασε την πίεση στην άμυνα και εκμεταλλεύτηκε τα ελληνικά λάθη, φτάνοντας στο +11 (24-13 στο 12′). Η ομάδα του Σκροπολίθα αντέδρασε άμεσα, έβγαλε ενέργεια και με τον Μπιλιώνη να δίνει λύσεις πλησίασε στο 24-23 στο 15′. Λίγο αργότερα ο Έλληνας άσος αποχώρησε προσωρινά μετά από τραυματισμό στο γόνατο, έπειτα από πτώση σε διεκδίκηση ριμπάουντ.
Οι Θωμάκος και Χαϊδεμένος κράτησαν την Ελλάδα κοντά στο σκορ (27-25 στο 16′, 31-28 στο 18′), όμως η Σερβία έκλεισε καλύτερα το πρώτο ημίχρονο και πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα 38-30.
Η τρίτη περίοδος ήταν το σημείο όπου γύρισε το ματς για την ελληνική ομάδα. Με τους Χατζηλάμπρου, Πούλο και Μπουζούλα να δίνουν λύσεις, η Ελλάδα έφτασε στους δύο πόντους (40-38 στο 22′) και λίγο αργότερα πέρασε ξανά μπροστά με τρίποντο του Πούλου για το 45-46 στο 25′.
Τα μακρινά σουτ έδωσαν ώθηση στην Εθνική, με τους Πούλο, Χατζηλάμπρου και Χαρτώνα να διαμορφώνουν το 52-58 στο 28′. Η Σερβία, όμως, αντέδρασε και με τον Σούσιτς να ευστοχεί από την περιφέρεια, ολοκλήρωσε την τρίτη περίοδο μπροστά με 60-58.
Στο τελευταίο δεκάλεπτο η μάχη έγινε ακόμη πιο σκληρή. Ο Κάραλιτς έδωσε αέρα τεσσάρων πόντων στους Σέρβους (62-58 στο 31′), αλλά η Ελλάδα είχε ξανά απαντήσεις. Ο Χατζηλάμπρου με διαδοχικές προσπάθειες μείωσε σε 64-63 στο 33′, ενώ ο Χαρτώνας έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην Εθνική (64-65 στο 34′).
Ο Χατζηλάμπρου πήρε και πάλι πρωτοβουλίες για το 64-68, ενώ ο Χαρτώνας με πέντε διαδοχικούς πόντους έφερε την Ελλάδα στο +6 (67-73 στο 37′). Η Σερβία δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια και με τον Μπιέλιτς πλησίασε, μειώνοντας με τρίποντο σε 74-77 στα τελευταία δευτερόλεπτα.
Ο Μπουζούλας από τη γραμμή των βολών (1/2) διαμόρφωσε το 74-78, πριν η Σερβία μειώσει στο τελικό 77-78.
Τα δεκάλεπτα ήταν 22-13, 38-30, 60-58 και 77-78. Διαιτητές της αναμέτρησης ήταν οι Γκεντβίλας (Λιθουανία), Τσεκαρέλι (Γαλλία) και Μέιλερ (Γερμανία).
ΣΕΡΒΙΑ (Οτσόκολιτς): Μπίκιτς 5, Ίβκοβιτς, Μάκσιτς 2, Λίλιτς, Μπιέλιτς 15 (3), Κάραλιτς 17 (3), Σάβιτσιτς, Γκνιάτο 20, Σούσιτς 7 (1), Ρογκάνοβιτς 11 (3). ΕΛΛΑΔΑ (Σκροπολίθας): Ζούπας, Βενετίδης, Χαϊδεμένος 6 (1), Θωμάκος 12, Χατζηλάμπρου 21 (2), Μπιλιώνης 4, Σκληρός 1, Μπουζούλας 7, Χαρτώνας 11 (2), Γκίκας, Ασημένιος, Πούλος 16 (2).
![]()
