Το αίτημα της εξεύρεσης λύσης στο τεράστιο, όπως το χαρακτηρίζει, πρόβλημα των οφειλών προς το δημόσιο – ΑΑΔΕ και τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επαναφέρθηκε με επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). Επισημαίνει επίσης ότι τα πρόσφατα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ) δείχνουν εκτίναξη των οφειλών προς την εφορία κατά 4,558 δισ. ευρώ.
Ο Πρόεδρος Κυριάκος Μερελής και τα μέλη διοίκησης του ΕΕΘ, μέσω της επιστολής, καταθέτουν αίτημα για αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο σε 36, από το υφιστάμενο πλαίσιο που περιλαμβάνει 12 δόσεις με επιτόκιο 4,34% ή 24 δόσεις με επιτόκιο 5,84%. Για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιάς, φορολογικό ή τελωνειακό έλεγχο, θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα 48 δόσεων.
Στην επιστολή τονίζεται ότι η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών φθάνει τα 111,8 δισ. ευρώ προς την εφορία, με πάνω από 172.000 φορολογούμενους να έχουν προστεθεί στη λίστα των οφειλετών μέσα σε ένα χρόνο. Μεγάλο μέρος των οφειλών αυτών είναι έως 10.000 ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν έχουν πλέον άλλες οικονομικές αντοχές.
«Εάν συνυπολογιστούν και οι οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες ανέρχονται σε 50,2 δισ. ευρώ με αυξητική πορεία, μαζί, συνθέτουν μια πολύ δύσκολη οικονομική πραγματικότητα για τους ελεύθερους επαγγελματίες- μέλη του ΕΕΘ», επισημαίνεται.
Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΕΘ κατέθεσε αίτημα και για έκτακτη ρύθμιση οφειλών, θεωρώντας άκρως επιτακτική την ανάγκη θεσμοθέτησης μιας ρύθμισης 120 δόσεων, από ένα ύψος οφειλών και άνω, το οποίο μπορεί να καθοριστεί από τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς έχουν τη συνολικότερη εικόνα των δημοσιονομικών περιθωρίων που υπάρχουν.
«Με την πρότασή μας αυτή, η αγορά θα λάβει τεράστια οικονομική «ανάσα», καθώς θα αποδεσμευτούν από περιορισμούς και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χιλιάδες επαγγελματίες, ενώ και τα κρατικά ταμεία θα αυξήσουν τα έσοδά τους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ Κυριάκος Μερελής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ