Αναγεννιέται το ιστορικό κτίριο της οδού Ελένης Ζωγράφου – Από λυσσιατρείο σε παιδικό σταθμό στην Άνω Πόλη

Αναγεννιέται το ιστορικό κτίριο της οδού Ελένης Ζωγράφου – Από λυσσιατρείο σε παιδικό σταθμό στην Άνω Πόλη

Ανηφορίζοντας προς την Άνω Πόλη, από το ύψος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κάτοικος και ο επισκέπτης της πόλης, προσπερνώντας στα δεξιά του τα Κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, αντικρίζει μπροστά του την πύλη του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος». Το κτίριο του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Άνω Πόλης του Δήμου Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ελένης Ζωγράφου, δεν φαίνεται ιδιαίτερα στη δεξιά πλευρά του δρόμου και το μόνο που μαρτυρά την ύπαρξή του είναι οι παιδικές φωνές που ακούγονται από το εσωτερικό του. Στο ιστορικό αυτό κτίριο, το οποίο χρονολογείται από το 1906 και κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει το λυσσιατρείο της εποχής, πραγματοποιούνται αυτό το χρονικό διάστημα εργασίες πλήρους ανακαίνισης ώστε να αποδοθεί προς χρήση πληρώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Από όσα μου έχουν αναφέρει οι κάτοικοι της περιοχής, που βρίσκεται γύρω από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, το 1905 χτίστηκε το νοσοκομείο, το υπέροχο αυτό κτίριο που όλοι γνωρίζουμε. Το έφτιαξε ο τελευταίος πασάς της πόλης, για να γίνει δημοτικό ιατρείο και ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο νοσοκομείο της πόλης. Την περίοδο εκείνη υπήρχε έξαρση λύσσας και χρειαζόταν μια δομή για να γίνει ένα λυσσιατρείο. Εκεί ακριβώς, στο κάτω μέρος του νοσοκομείου αποφασίστηκε να γίνει το 1906 αυτό το κτίριο, όπου σήμερα στεγάζεται ο παιδικός σταθμός, ώστε να γίνει λυσσιατρείο» ανέφερε ο διοικητικός υπάλληλος στον δημοτικό παιδικό σταθμό.

Αργότερα η λύσσα δεν υπήρχε πια στη Θεσσαλονίκη καθώς δημιουργήθηκε το εμβόλιο της λύσσας και αντιμετωπίζονταν πλέον οι περιπτώσεις των ανθρώπων που νοσούσαν μετά από δάγκωμα ζώων φορέων του ιού. Πριν φύγει ο πασάς και πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, ο πασάς έκανε δωρεά το κτίριο σε μια οικογένεια Θεσσαλονικέων. Ο χώρος έμεινε πολλά χρόνια αχρησιμοποίητος και κατά τις δεκαετίες του ’50 ή του ’60 έγινε δωρεά στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Στη δεκαετία του ’80 έγινε παιδικός σταθμός και ως τέτοιος λειτουργεί ως και σήμερα.

Για τη θέση του κτιρίου στο ευρύτερο τοπίο, σχολίασε: «Η Ευαγγελίστρια πιο κάτω είναι η έκφραση της θλίψης με τα νεκροταφεία, το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος η έκφραση του πόνου και εμείς είμαστε η χαρά, με τις παιδικές φωνές στο ενδιάμεσο. Είναι σαν το σημείο αυτό από μόνο του να έχει να πει πάρα πολλά πράγματα».

Σε ό,τι αφορά τις όψεις του κτιρίου, έχουν διατηρηθεί άθικτες στο πέρασμα του χρόνου, ενώ αρχιτεκτονικά το κτίριο του παιδικού σταθμού έχει ενδιαφέρον ως προς τον σχεδιασμό του με ψηλοτάβανους τετράγωνους χώρους και ίσιες γραμμές, χωρίς περίεργα ρυμοτομικά και υπερβολές.

Τον χώρο επισκέφθηκε, σήμερα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος τόνισε ότι «με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο σταθμός ανακαινίζεται από την αρχή ώστε να προσφέρει στα παιδιά μας τις πιο σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες φιλοξενίας». Όπως είπε ο ίδιος, στόχος του δήμου είναι η ολοκλήρωση των εργασιών πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Την ίδια στιγμή προχωρά η ανακαίνιση όλων των παιδικών σταθμών της πόλης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης ως το τέλος του έτους, καθώς και η δημιουργία τριών νέων παιδικών σταθμών.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θεοδώρα Λειψιστινού δήλωσε ότι ολοκληρώθηκαν έργα ανακαίνισης σε 9 παιδικούς σταθμούς, είναι σε εξέλιξη τα έργα στον παιδικό σταθμό της Άνω Πόλης, ενώ εργασίες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και σε άλλους τρεις παιδικούς σταθμούς. Παράλληλα διευκρίνισε ότι τέσσερις παιδικοί σταθμοί που δεν διαθέτουν αυλή θα σταματήσουν να λειτουργούν καθώς δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, ενώ πρόσθεσε ότι τα παιδιά που πήγαιναν σε αυτούς θα πηγαίνουν στους υπόλοιπους που έχουν ανακαινιστεί, ώστε να μην χαθεί καμία θέση για τα παιδιά της πόλης.

Loading

Play