Ανακαλύπτοντας το Αχαρτογράφητο: Έκθεση με έργα ασθενών του ΨΝΘ

Ανακαλύπτοντας το Αχαρτογράφητο: Έκθεση με έργα ασθενών του ΨΝΘ

Η ψυχή του ανθρώπου μοιάζει με ωκεανό. Άλλοτε γαλήνιος, άλλοτε φουρτουνιασμένος, αλλά πάντα γεμάτος περιοχές ανεξερεύνητες, αχαρτογράφητες. Στα νερά αυτά επιχειρούν να πλεύσουν οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο ζωγραφικής της Πολυδύναμης Νοσηλευτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί από το 1986. Η εικαστική διαδρομή αυτών των 39 χρόνων αποτυπώνεται στην έκθεση με τίτλο «Ζωγραφική σε Αχαρτογράφητα Νερά», η οποία εγκαινιάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ και θα διαρκέσει έως τις 17 Οκτωβρίου 2025.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 35 έργα ζωγραφικής, μικρογλυπτών και κεραμικών, που δημιουργήθηκαν από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται στο ΨΝΘ. Η θεματολογία είναι αποκλειστικά επιλογή των ίδιων των δημιουργών: από αγιογραφίες και κλασικές θαλασσογραφίες μέχρι αφηρημένες συνθέσεις.

«Το εργαστήριο ξεκίνησε το 1986 με την υποστήριξη των Κέντρων Λαϊκής Επιμόρφωσης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στηρίχθηκε από ευρωπαϊκά προγράμματα. Σήμερα λειτουργεί σταθερά στην Πολυδύναμη Νοσηλευτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας τέσσερις φορές την εβδομάδα εντός του νοσοκομείου και μία φορά στο Κέντρο Ημέρας της οδού Γιαννιτσών. Το εργαστήριο αποτελεί έναν χώρο δημιουργίας, επικοινωνίας και έκφρασης για ενήλικες ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί ή νοσηλεύονται σε τμήματα και δομές του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου.» αναφέρει ο δάσκαλος ζωγραφικής Σώτος Ζαχαριάδης, ο οποίος διδάσκει στο εργαστήριο από την ίδρυσή του.

Στην έκθεση του Ισλαχανέ, το κοινό θα συναντήσει έργα ανθρώπων που δεν είχαν πιάσει ποτέ πινέλο πριν νοσηλευτούν, αλλά και ζωγράφων που η ψυχική νόσος άλλαξε την πορεία τους. «Η έκθεση λέγεται “Ζωγραφική σε αχαρτογράφητα νερά” γιατί η ψυχή του ανθρώπου, κατά τη δικιά μου άποψη, είναι ένας χώρος αχαρτογράφητος.

Ας πούμε ότι είναι ένας ωκεανός όπου συνεχίζει να ταξιδεύει ο άνθρωπος μέσα του και μερικές φορές βρίσκει κάποια νησιά ή κάποιους χώρους που μπορεί να λειτουργήσει, αλλά υπάρχουν και περιοχές που ακόμη είναι άγνωστες», σημειώνει ο κ. Ζαχαριάδης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Οκτωβρίου και οι ώρες λειτουργίας είναι: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-14:00, Τετάρτη 16:00-20:00 (εκτός από 24/9).

Loading

Play