Απαγόρευση πυροτεχνημάτων και ιπτάμενων φαναριών ζητά η ΝΕΜΕΣΙΣ για την προστασία ζώων και περιβάλλοντος

Απαγόρευση πυροτεχνημάτων και ιπτάμενων φαναριών ζητά η ΝΕΜΕΣΙΣ για την προστασία ζώων και περιβάλλοντος

Η χρήση θορυβωδών πυροτεχνημάτων και ιπτάμενων φαναριών έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ζώα και περιβάλλον, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ. Η οργάνωση έχει ήδη αποστείλει αίτημα προς όλους τους δήμους της χώρας, ζητώντας την απαγόρευση αυτών των πρακτικών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες κατά την περίοδο του Πάσχα. Μόνο τον Μάρτιο του 2026, κατασχέθηκαν 21.616 κροτίδες και εκατοντάδες αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ΝΕΜΕΣΙΣ επισημαίνει ότι οι δήμοι που σέβονται τη φύση και τα ζώα θα βραβευτούν, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει το αίτημα για μη χρήση πυροτεχνημάτων και ιπτάμενων φαναριών. Τα συμβατικά πυροτεχνήματα παράγουν εκρήξεις που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 150-170 ντεσιμπέλ, προκαλώντας πανικό σε ζώα που είναι πιο ευαίσθητα στους ήχους.

Η ΝΕΜΕΣΙΣ καταγράφει ότι τα θορυβώδη πυροτεχνήματα προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στα ζώα, όπως κρίσεις άγχους και ταχυκαρδία, ενώ η άγρια πανίδα πλήττεται εξίσου. Ο θόρυβος προκαλεί πανικό σε πουλιά και άλλα ζώα, διαταράσσοντας οικολογικές ισορροπίες.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει προχωρήσει σε χιλιάδες κατασχέσεις πυροτεχνημάτων και εντείνει τους ελέγχους κατά την εορταστική περίοδο, υπενθυμίζοντας ότι η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών απαγορεύεται από το νόμο.

Loading

Play