Αρχίζει η κατάθεση προτάσεων για τις μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ από Δευτέρα

Αρχίζει η κατάθεση προτάσεων για τις μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ από Δευτέρα

Από τη Δευτέρα 27 Ιουλίου ξεκινά η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προτάσεων από τις επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους στην Εθνική Πρωτοβουλία με στόχο τη μείωση των τιμών, η οποία θα φέρει μειώσεις 5%-20% σε βασικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή (ΑΑΕΑ&ΠΚ), οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν τις προτάσεις τους ανά κωδικό προϊόντος (barcode), οι οποίες θα αξιολογηθούν στις 28 Ιουλίου. Οι κωδικοί των προϊόντων που θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία θα γνωστοποιηθούν στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις 29 Ιουλίου, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας να προγραμματίζεται για τις 3 Αυγούστου.

Η πρωτοβουλία στοχεύει σε πραγματικές μειώσεις στις κανονικές τιμές ραφιού, χωρίς να περιλαμβάνει προσφορές ή άλλες προωθητικές ενέργειες. Ως τιμή αναφοράς θα ληφθεί η κανονική τιμή κάθε προϊόντος στις 27 Αυγούστου, με την εφαρμογή του προγράμματος να ξεκινά στις 31 Αυγούστου και να διαρκεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία προήλθε από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου στα τέλη Ιουνίου και εξειδικεύτηκε σε νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της βιομηχανίας, προμηθευτών και του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Η πρόσκληση συμμετοχής που έχει αποσταλεί από την ΑΑΕΑ&ΠΚ προς τους παραγωγικούς και εμπορικούς φορείς καθορίζει ότι οι μειώσεις θα αφορούν τις κανονικές τιμές ραφιού και όχι προσωρινές προσφορές. Η κανονική τιμή του κάθε προϊόντος στις 27 Αυγούστου θα χρησιμοποιηθεί ως αναφορά, με οποιαδήποτε μεταγενέστερη προσφορά να υπολογίζεται επί της νέας, μειωμένης τιμής.

Στις κατηγορίες προϊόντων που θα έχουν προτεραιότητα περιλαμβάνονται το νωπό κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα άλευρα, τα έλαια, το βρεφικό γάλα και οι πάνες, καθώς και τα είδη πρωινού και τα απορρυπαντικά. Η Αρχή υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή θα πρέπει να αφορά προϊόντα υψηλής εμπορικής αξίας και όχι περιορισμένης κυκλοφορίας.

Οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν λεπτομερή στοιχεία για κάθε προϊόν ανά barcode, συμπεριλαμβανομένων της υφιστάμενης και της νέας τιμής, του ποσοστού μείωσης και της διάρκειας εφαρμογής της. Τα προϊόντα που θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτή τουλάχιστον για δύο μήνες.

Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται σχετικά με τα προϊόντα που συμμετέχουν μέσω ειδικής ενότητας στην πλατφόρμα PosoKanei, ενώ στα καταστήματα θα υπάρχει ενιαία σήμανση στα ράφια για την εύκολη αναγνώρισή τους.

Η ΑΑΕΑ&ΠΚ έχει θεσπίσει 16 δικλίδες προστασίας του ανταγωνισμού, απαγορεύοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων σχετικά με τιμές, ποσοστά μειώσεων και στρατηγικές. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας θα εξαρτηθεί από το πραγματικό όφελος που θα αποκομίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά μέσω ουσιαστικών και διαρκών μειώσεων στις τιμές βασικών αγαθών.

Loading

Play