Στις προτάσεις της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το σχέδιο του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνονται θέματα αρμοδιοτήτων και οικονομικών καθώς και το ζήτημα της Μητροπολιτικότητας. Η περιφερειάρχης Αθηνά Αηδονά, κατά την παρουσίαση στον Περιφερειακό Συμβούλιο, τόνισε ότι οι προτάσεις αφορούν επίσης τον έλεγχο νομιμότητας και την εποπτεία των ΟΤΑ. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η μεταβίβαση αρμοδιότητας προς τις Περιφέρειες συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους και το κατάλληλο προσωπικό, προκειμένου να αποφεύγεται η εύκολη ανακλητότητα μεταβιβάσεων χωρίς αντικειμενικά κριτήρια.
Η περιφερειάρχης σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) Γιώργος Χατζημάρκος, έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις περιφέρειες για να ακουστούν οι απόψεις σχετικά με τον νέο κώδικα. Οι απόψεις των διοικήσεων και των παρατάξεων των Περιφερειών θα σταλούν στην ΕΝΠΕ η οποία θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, και την Τετάρτη η αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.
Κατά τη συνεδρίαση, η Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» Καλλιόπη Βαλταδώρου ανέφερε ότι οι κώδικες τοπικής αυτοδιοίκησης ενός σύγχρονου επιτελικού κράτους δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης και χωρίς πρόβλεψη για προγράμματα στέγασης κοινωνικής κατοικίας.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Σωτήρης Αβραμόπουλος τάχθηκε κατά του νέου κώδικα, χαρακτηρίζοντάς τον αντιλαϊκό και δήλωσε ότι απορρίπτει ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές που θα προταθούν από τους εργαζομένους θα υποστηριχθούν εάν υπάρξει κάποια θετική πρόνοια.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε επίσης ότι η παράταξή του απορρίπτει συνολικά τον νέο κώδικα, επισημαίνοντας ότι δεν είναι αυτοδιοικητικός και απομακρύνει τη χώρα από την Ευρώπη των Περιφερειών. Προτάσεις για τροποποιήσεις παρουσίασε και ο επικεφαλής της «Συνεργασίας για την Κεντρική Μακεδονία» Βασίλης Ρόκος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της μελέτης κόστους για κάθε νέο νόμο που αναθέτει νέες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ.
![]()

