Διεθνές συνέδριο «η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα»

Διεθνές συνέδριο με θέμα «η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα», οργανώνεται στην Θεσσαλονίκη το τριήμερο 15-17 Μάιου από την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση για την Ορθοδοξία, την Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Διακεκριμένοι θεολόγοι, ιερωμένοι, πανεπιστημιακοί, αναλυτές, εκπρόσωποι χριστιανικών οργανώσεων αλλά και ξένων κοινοβουλίων, θα συμμετάσχουν στην τριήμερη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο κτίριο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Μεταξύ των ομιλητών έχει προγραμματιστεί να είναι και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δενδιας.

propoli

Σε δήλωσή του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος τονίζει μεταξύ άλλων: «Αποτελεί τιμή και χαρά για την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να ανήκει στους διοργανωτές του ενός τέτοιου συνεδρίου. Ο ρόλος του Χριστιανισμού στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι καθοριστικός, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν πιστεύουν όλοι οι άνθρωποι, ή δεν πιστεύουν με τον ίδιο τρόπο. Ο Χριστιανισμός άσκησε πίεση και ενέπνευσε τις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες να άρχουν σύμφωνα με τις αξίες του Ευαγγελίου, χωρίς αυτό να αναιρεί την ανεξιθρησκεία, να συγκρούεται με τα δικαιώματα του ανθρώπου ή να συνιστά απειλή ή εμπόδιο στην προκοπή των μη χριστιανών πολιτών. Άλλωστε οι αξίες των χριστιανών, όπως ελπίζουμε να καταδειχθεί από το Συνέδριο, είναι οικουμενικές και πανανθρώπινες».

Εξάλλου ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Χρυσόστομος Σταμούλης, τόνισε: «Με ξεχωριστή χαρά η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ συμμετέχει στην διοργάνωση του Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου, με γενικό θέμα: ‘Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των Χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα’. Η χαρά αυξάνει από το γεγονός ότι το Συνέδριο φιλοξενείται στους χώρους της Θεολογικής Σχολής, στο campus του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Το θέμα της θέσης και του ρόλου της θρησκείας στο δημόσιο χώρο, στην προκειμένη περίπτωση του Χριστιανισμού, δεν είναι καινούργιο. Εντούτοις η συζήτηση μένει πάντα ανοιχτή και πάντα ενδιαφέρουσα, καθότι οι προκλήσεις ενός σώματος που αλλάζει και μας αλλάζει, τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι το αλλάζουμε, είναι πάντοτε επιτακτικές και δυναμικά διεκδικητικές. Ως εκ τούτου οποιαδήποτε προσπάθεια διαλόγου του Χριστιανισμού με την πόλη, την πολιτική και τον πολιτισμό, με σκοπό ένα ανανεωμένο μαζί, στο χώρο της δημόσιας πλατείας, αποτελεί εγχείρημα καλοδεχούμενο και προκλητικά δημιουργικό, εγχείρημα ελπιδοφόρο».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading