«28 Οκτωβρίου 1940, η μεγάλη, η θαυμάσια ελληνική ώρα. Την ημέρα εκείνη δείξαμε, όπως την ημέρα της Σαλαμίνας και την ημέρα των τελευταίων Κωνσταντίνου στην Κωνσταντινούπολη, ποιοι είμαστε. Δείξαμε την εθνική μας ταυτότητα και πήραμε άριστα. «Έλληνας ομοφρονέοντας, χαλεπούς είναι περιγύγνεσθε», λέει ο αρχαίος ιστορικός Ηρόδοτος, «όταν είναι ενωμένοι οι Έλληνες, είναι ανίκητοι». Εκείνη την ημέρα, διαστόματος του Ιωάννου Μεταξά, ο ελληνισμός είπε όχι», δήλωσε ο πρόεδρος της «Νίκης» μετά τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.
«Γιορτάζουμε το όχι, γιατί αν γιορτάζαμε τα ναι, θα είχαμε κάθε μέρα γιορτή. Αναφέρομαι στην εξωτερική μας αποτυχημένη πολιτική και στο εσωτερικό της χώρας με τη σήψη και τη διαφθορά που υπάρχει. Καμαρώσαμε σήμερα, γεμίσαμε ελπίδα και υπερηφάνεια, βλέποντας τα νιάτα της πατρίδας, τον ελληνικό στρατό, ο οποίος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε κίνδυνο», ανέφερε ο κ. Νατσιός.
«Τα νιάτα της πατρίδας, αν το καλέσει η πατρίδα, δεν θα κρυφτούν στα υπόγεια, όπως γράφουν τα σχολικά βιβλία, αλλά θα αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε εχθρό και επίβουλο. Και στους άσπονδους φίλους από Ανατολή και Δύση, ας θυμηθούμε τους στίχους του τραγουδιού της Σοφίας Βέμπο, που έλεγε Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου. Ό,τι και να λένε οι εχθροί σου, θα τους γράψεις στα παλιά σου τα παπούτσια. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, ζήτω το αθάνατο έπος του ’40», είπε ο κ. Νατσιός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
