Η Δέσποινα Τσεχελίδου από την Έδεσσα άφησε για λίγο τη σφυρίχτρα και γράφει πλέον μυθιστόρημα για τον έρωτα και τις αντοχές του στον χρόνο. Με αφορμή το νέο της βιβλίο, μιλά για τις «κόκκινες γραμμές» στις σχέσεις, με γήινο και ταυτόχρονα ποδοσφαιρικό βλέμμα.
Η σχέση της διαιτησίας με τον έρωτα, όπως λέει η ίδια, είναι μεγαλύτερη απ’ όσο μπορεί κανείς να φανταστεί, καθώς από τα γήπεδα πέρασε στη συγγραφή και αναζητά τα «φάουλ» στις ανθρώπινες σχέσεις. Κάποτε μοίραζε κόκκινες κάρτες στον αγωνιστικό χώρο και σήμερα καταγράφει τις δυσκολίες, τις φθορές και τα όρια που δοκιμάζει ο έρωτας.
«Μόνο που στον έρωτα δεν υπάρχουν διαιτητές», σημειώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξηγώντας πως υπάρχουν λάθος συμπεριφορές, φάουλ, στιγμές που χρειάζεται «κίτρινη» ή και κάποια στιγμή «κόκκινη κάρτα», αλλά και περιπτώσεις όπου κάποιος πρέπει να σφυρίξει τη λήξη. Όπως λέει, ο έρωτας δεν κρατά για πάντα, και αυτή ακριβώς είναι και η βασική ιδέα του βιβλίου της.
«Ο έρωτας χρόνια δεν κρατά», λέει παραφράζοντας τη γνωστή φράση μέσα από προσωπικά βιώματα και παρατηρήσεις από τους ανθρώπους γύρω της. Για την ίδια, αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες και συνάμα ειλικρινείς διαπιστώσεις που προκύπτουν από τις ανθρώπινες σχέσεις, σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, όπου κάθε αγώνας έχει νικητή και ηττημένο.
Στις σχέσεις, όπως αναφέρει, αν υπάρξει νικητής και ηττημένος, τότε έχουν χαθεί και οι δύο. Το βιβλίο της πραγματεύεται την έννοια του έρωτα και τις μεταβολές του μέσα στον χρόνο και μέσα στις συνθήκες της ζωής, καθώς ο έρωτας δεν μένει ίδιος αλλά μεταμορφώνεται και μετουσιώνεται. Το πάθος και η εξιδανίκευση της αρχής μπορεί να δώσουν τη θέση τους στην καθημερινότητα και στην πεζή πραγματικότητα, όμως η αγάπη που έρχεται μετά την πρώτη φλόγα μπορεί να κρατήσει μια σχέση ζωντανή και ίσως πιο ολοκληρωμένη.
Μητέρα τριών παιδιών, εργάζεται τα πρωινά στον ΕΦΚΑ της Έδεσσας σε νευραλγική θέση ελεγκτή, χωρίς να αφήνει πίσω τις μεγάλες της αγάπες. Δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται στη συγγραφή, καθώς έχουν ήδη εκδοθεί δύο παραμύθια της και το 2021 κυκλοφόρησε το ποδοσφαιρικό της βιβλίο «Μια ομάδα, μια αγάπη, μια ιστορία», αφιερωμένο στην ομάδα του χωριού της, τον «ΠΑΣ ΞΙΦΙΑΝΗΣ». Έχει επίσης διακριθεί σε αρκετούς διαγωνισμούς συγγραφής, ανεβάζει παραστάσεις και σήμερα συμμετέχει ενεργά ως υπεύθυνη της μικτής ομάδας ποδοσφαίρου κορασίδων Κ15 Ν. Πέλλας, ενώ κάποιες φορές κρατά και πάλι τη σφυρίχτρα.
«Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας», λέει, προσθέτοντας ότι μπορεί κανείς να αναγνωρίσει μέσα τους τον εαυτό του και τη δική του ιστορία. Η πλοκή βασίζεται στην ιστορία αγάπης ενός νεαρού ζευγαριού, από την πρώτη γνωριμία έως και τον έγγαμο βίο του, με τις διακυμάνσεις και τις εκφάνσεις του, ενώ γύρω από αυτή εκτυλίσσονται δευτερεύουσες ιστορίες που στοχεύουν να δείξουν τα στάδια που περνά ο έρωτας με το πέρασμα του χρόνου.
Το βιβλίο είναι πλέον έτοιμο και, όπως λέει η ίδια, σε λίγο καιρό σχεδιάζει να το παρουσιάσει στην Έδεσσα, την πόλη της. Ανυπομονεί να μιλήσει με τον κόσμο για τις αντοχές, τη φθορά και το «για πάντα» του έρωτα.
«Ίσως τελικά αυτό να είναι το μεγαλύτερο ματς της ζωής», σημειώνει με γηπεδικούς όρους που γνωρίζει καλά, συμπληρώνοντας πως δεν είναι να κερδίσεις τον έρωτα, αλλά να καταφέρεις να τον κρατήσεις ζωντανό και να αποφασίσεις πότε συνεχίζεις τον αγώνα και πότε σφυρίζεις τη λήξη.
Αναστασία Τελιανίδου
* Τις φωτογραφίες παραχώρησε η κ. Τσεχελίδου
![]()
