ΕΣΗΕΜΘ: Η ανάδειξη της σημασίας της συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές

«Δυστυχώς έχουμε διολισθήσει στο δίκαιο του ισχυρότερου, έχουν καταπέσει οι κανόνες και οι σταθερές, οι οποίες είχαν εξασφαλίσει την ειρήνη, και σε αυτό το άναρχο, ρευστό περιβάλλον, η Ε.Ε. καλείται να υπερασπιστεί τις αξίες και να βρει λύση στα μεγάλα προβλήματα», επισήμανε ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, σε ημερίδα με τίτλο «Ενημέρωση, Δημοκρατία και Ευρωεκλογές», που πραγματοποιείται στο κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ, από τη Συμβίωση – Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

propoli

Όπως ο ίδιος σημείωσε, στα μεγάλα προβλήματα, όπως είναι «η κλιματική κρίση, η χρήση της τεχνικής νοημοσύνης, οι γεωστρατηγικές απειλές, θα πρέπει να δοθούν λύσεις που θα υπηρετούν τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών, χωρίς να αφίσταται από ένα αξιακό σύστημα που έχουμε εδώ στην Ευρώπη. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών, για αυτό θα έπρεπε να μιλάμε και γι’ αυτό τον λόγο συζητήσεις όπως η σημερινή είναι πολύτιμες».

Η συγκεκριμένη ημερίδα, στην οποία συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών, φοιτήτριες και φοιτητές δημοσιογραφίας, αλλά και απλοί πολίτες έχει ως στόχο την ανάδειξη της σημασίας της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες, τόσο ως ψηφοφόρων όσο και ως υποψηφίων, εν όψει των ευρωεκλογών.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μία τάση γενικώς αποχής από τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και νομίζω ότι αυτή η θητεία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Πλησιάζουμε στο ορόσημο του 2030 για το κλίμα, οπότε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι πραγματικά κρίσιμες και όχι κλισέ αυτό που λέμε, οι ευρωεκλογές που έχουμε μπροστά μας και πρέπει να αξιοποιήσουμε το δικαίωμα που έχουμε να ψηφίσουμε», υπογράμμισε ο διευθυντής του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης – Ελλάδα Μιχάλης Γουδής.

«Οι επιπτώσεις αυτής της ψηφοφορίας είναι εκτεταμένες για τη γεωπολιτική κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2024 και μετά», σημείωσε η διευθύντρια, Συμβίωση -Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, Δέσποινα Συρρή, και πρόσθεσε: «το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να μπλοκάρει τη νομοθεσία που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή της πολιτικά δύσκολης επόμενης φάσης της Πράσινης Συμφωνίας, με αντίκτυπο στην κλιματική κυριαρχία της Ε.Ε. και να πιέσει για μια πιο σκληρή γραμμή σε βασικά ζητήματα για άλλους τομείς της κυριαρχίας της Ε.Ε., όπως η μετανάστευση, η διεύρυνση και η στήριξη της Ουκρανίας».

«Οι εθνικές κυβερνήσεις θα αισθανθούν περιορισμένες από τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εκλογές διαμορφώνουν τις εγχώριες συζητήσεις, επηρεάζοντας τις θέσεις που μπορούν να λάβουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτό είναι πιθανό να ενισχύσει τον αυξανόμενο άξονα των κυβερνήσεων γύρω από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προσπαθούν να περιορίσουν την επιρροή της Ε.Ε. εκ των έσω, αυτές της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Σλοβακίας, της Σουηδίας και πιθανότατα μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του PVV στις Κάτω Χώρες», τόνισε η κ. Συρρή.

 

Ο πρόεδρος του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, διευκρίνισε ότι «θα ήτανε λάθος, να πούμε ότι είμαστε εδώ για να μειώσουμε το ποσοστό της αποχής, υπάρχει τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ευρύτερα στα πολιτικά συστήματα, γιατί τα προβλήματα είναι πολλά, είναι σύνθετα και οι λύσεις τους είναι δύσκολες. Υπάρχουν αρκετές αντιφάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει πόλωση, η οποία δημιουργείται από ακραία ριζοσπαστικά κινήματα, ή κόμματα. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό είναι το μάθημα, το οποίο η Ε.Ε. πρέπει να το δει, να το μελετήσει, γιατί μπροστά μας έχουμε πολλά ζητήματα. Για παράδειγμα, τι θα γίνει αν εκλεγεί ξανά ο Τραμπ; Τι θα γίνει εάν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία; Τι θα γίνει με την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση;».

«Η ένωσή μας πάντα ήταν ανοιχτή σε πρωτοβουλίες όπως αυτή η ημερίδα, διότι πάντοτε είχε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σε αυτόν οφείλει σε μεγάλο βαθμό και την ανάπτυξή της από την εποχή που είχαν καταρρεύσει τα καθεστώτα στις ανατολικές χώρες», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Νίκος Καρράς, και εξήγησε πως αυτή την παράδοση, «συνεχίζουμε να την τηρούμε και το κάνουμε σε συνεργασία και με το τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ».

«Είναι πάντα μεγάλη χαρά και απαραίτητο να βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα, για να ενισχύσουμε και να τονίσουμε την σημασία της συμμετοχής στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές», τόνισε η υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Άννα Ευσταθίου, και υπογράμμισε πως το σλόγκαν των εκλογών είναι: «Αν δεν αξιοποιήσουμε την ψήφο μας, κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για μας».

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί αύριο ένα ξεχωριστό debate υποψηφίων ευρωβουλευτών, στο οποίο προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές δημοσιογραφίας θα υποβάλλουν τα ερωτήματά τους στους υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές: Αθανάσιο Εξαδάκτυλο (ΝΔ), Δώρα Τσαμπάζη (ΣΥΡΙΖΑ), Γρηγόρης Ζαρωτιάδη (ΠΑΣΟΚ), Ιφιγένεια Καμτσίδου (Νέα Αριστερά), Βασίλης Τομπουλίδη (ΚΚΕ), Νικόλαος Πετρουλάκη (Ελληνική Λύση), Δέσποινα Ιατρίδου (ΝΙΚΗ), Καλλιόπη Ευαγγελίδου (Πλεύση Ελευθερίας).

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading