Κ. Μητσοτάκης: «Με ορίζοντα το 2040 η βορειοδυτική Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης»

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το πρωί της Δευτέρας μίλησε στο «Καραπάντσειο Πνευματικό Κέντρο» στους Αμπελόκηπους, όπου αναφέρθηκε στα έργα που πραγματοποιούνται στην πόλη, με κυριότερο όλων το Μετρό.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Στο πνευματικό κέντρο των Αμπελοκήπων, πρώτος πήρε τον λόγο ο Νίκος Κουρέτας της Ελληνικό Μετρό ΑΕ, ο οποίος τόνισε ότι το έργο θα επεκταθεί στα δυτικά, αλλά και στην περιοχή του αεροδρομίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Από τη μεριά του ο Νίκος Ταχιάος παρουσίασε στοιχεία από μελέτες που έγιναν την προηγούμενη τριετία, σχετικά με τις ανάγκες των πολιτών στον τομέα των μετακινήσεων.

«Χρειάζεται να γίνουν αναβαθμίσεις στα ΜΜΜ της πόλης και αυτό κάνουμε. Το Μετρό θα δώσει πολλές λύσεις και θα εξυπηρετήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, σε συνδυασμό με τον ΟΑΣΘ. Δεν χώρα αμφιβολίες ότι το Μετρό θα λειτουργήσει τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτος. Γίνονται καθημερινά δοκιμές και όλα θα είναι έτοιμα βάσει των όσων έχουμε εξαγγείλει. Παράλληλα, η επέκταση προς την Καλαμαριά θα δοθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Ακόμα, δρομολογούμε μια νέα γραμμή, από τον Άνω Εύοσμο μέχρι τη Χαριλάου και την Τούμπα», τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών.

Εξάλλου, αναφορά έγινε και στην έτερη γραμμή που πρόκειται να δημιουργηθεί, που θα περνά από τη Σταυρούπολη και θα καταλήγει στα νοσοκομεία της Ευκαρπίας (Παπαγεωργίου, 424 ΓΣΝΕ). Στις μακέτες που παρουσιάστηκαν, αναδείχθηκε ο στόχος της περαιτέρω επέκτασης σε περιοχές πέριξ του κέντρου, αλλά και στα ανατολικά περίχωρα, με κατάληξη το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Σύμφωνα με τις μελέτες που παρουσίασε ο Νίκος Ταχιάος, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα εξυπηρετούνται καθημερινά με το Μετρό, κάτι που θα μειώσει τα έξοδα των κατοίκων της πόλης, με τη συμβολή του έργου να είναι ιδιαίτερα σημαντική και για το περιβάλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Χρήστος Σταϊκούρας, που διεμήνυσε ότι σε έξι μήνες η Θεσσαλονίκη θα έχει το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης. «Η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο θα έχει το πιο σύγχρονο και ασφαλές Μετρό στην Ευρώπη. Ήδη 17 ηλεκτρικά λεωφορεία ξεκίνησαν σήμερα να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης. Πρόκειται για μια ουσιαστική μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα. Πρόκειται για μια σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής στη Θεσσαλονίκη. Επιδιώκουμε να επεκτείνουμε και να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες μεταφορών, με την επέκταση του Μετρό και με 225 νέα λεωφορεία. Ορίζοντας είναι το 2040, με τη μελέτη για τις μεταφορές για αφορά περίπου το 90 της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Οι δήμοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης είναι σε προτεραιότητα για την επέκταση του Μετρό προς τα εκεί. Θα υπάρχει χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σχεδιάζουμε το μέλλον της Θεσσαλονίκης βασιζόμενοι σε επιστημονικά εργαλεία. Δεν αυτοσχεδιάζουμε. Η άμεση λειτουργία του Μετρό και των επεκτάσεών του, τα αστικά λεωφορεία, η κατασκευή του FlyOver θα βοηθήσουν στον περιορισμό του κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης. Η πόλη θα γίνει πιο φιλική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της», σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών από το «Καραπαντσειο Πνευματικό Κέντρο».

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξεκίνησε την ομιλία του με σχόλιο για τη κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι με ορίζοντα το 2040 η βορειοδυτική Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης, με έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. «Μιλάμε για δήμους που έχουν τον πιο νεανικό πληθυσμό στη χώρα. Χρειάζονται καλύτερες συγκοινωνίες, χρειάζεται το Μετρό να επεκταθεί σε όλες αυτές τις περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκτός του πρωθυπουργού και των δύο προαναφερθέντων υπουργών, στο πνευματικό κέντρο Αμπελοκήπων έδωσε το «παρών» ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Loading