Όπως και πριν από δύο χρόνια αυτή την εποχή, το Τελλόγλειο ταξιδεύει στις Κυκλάδες και σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση», παρουσιάζουν την περιοδική έκθεση «Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας».
Η έκθεση περιλαμβάνει 29 πίνακες και σχέδια του Nicholas Egon (1921-2017), από το 1948 έως τα τελευταία χρόνια της ζωής του, τα οποία προσφέρθηκαν ως δωρεά από τη Σταματία Κομνηνού και τον Νικόλαο Αλέξανδρο Κομνηνό στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Μιγκέλ Φερνάντεζ Μπελμόντε, και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 1 Ιουλίου.
Ο Nicholas Egon ήταν μορφωμένος και κοσμοπολίτης, με μεγάλη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας από το 1949, όταν ήρθε σε επαφή με τα γεγονότα της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, απεικόνισε σκηνές από την καθημερινότητα, εστιάζοντας σε γυναίκες, πρόσφυγες, αντάρτες και ορφανά παιδιά.
Η τοπιογραφία είναι μια άλλη σημαντική πτυχή της τέχνης του Egon, όπου απεικονίζει τοπία από διάφορες χώρες, με τα ελληνικά τοπία να ξεχωρίζουν για την ποικιλία τους. Η ικανότητά του να αποτυπώνει την προσωπικότητα των ανθρώπων, καθώς και την ιδιαιτερότητα του τοπίου, είναι χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν στην τέχνη του.
Όπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης, «η τέχνη του Nicholas Egon χαρακτηρίζεται από την αρτιότητα της σύνθεσης και την τεχνική δεξιοτεχνία του με ποικίλα μέσα (λάδι, παστέλ, ακουαρέλα, κάρβουνο, αιματίτη, κιμωλία)».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουλίου, με ώρες λειτουργίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ