Καφάτος: «Η Θεσσαλονίκη έχει την ευκαιρία να γίνει ένα από τα “next big things” στην παγκόσμια σκηνή καινοτομίας»

Καφάτος: «Η Θεσσαλονίκη έχει την ευκαιρία να γίνει ένα από τα “next big things” στην παγκόσμια σκηνή καινοτομίας»«Η Θεσσαλονίκη έχει την ευκαιρία να γίνει ένα από τα “next big things” (επόμενα μεγαλύτερα πράγματα) στην παγκόσμια σκηνή καινοτομίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Βασίλης Καφάτος.

«Ξεκινώντας με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2018, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα και με την υποστήριξη του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ -τον οποίο και δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω θερμά για τις άοκνες προσπάθειές του- η Θεσσαλονίκη προσελκύει την προσοχή και επενδύσεις.

propoli

Η Θεσσαλονίκη συνδυάζει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως πολλά κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, μεγάλη ομάδα νέων και ταλαντούχων αποφοίτων, καλή ποιότητα ζωής, πλούσια ιστορία και ζωντανή και ολοένα πιο εξωστρεφή κοινωνία. Χαρακτηριστικά, που παρέχουν τη βάση ώστε να ενισχύσει περαιτέρω η Θεσσαλονίκη τη θέση της ως κόμβος ταλέντων και καινοτομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καφάτος, εξηγώντας πως η αποκέντρωση της γνώσης και της καινοτομίας τις δύο τελευταίες δεκαετίες ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη.

Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Καφάτος απαρίθμησε -μεταξύ άλλων- «τα μεγάλα πανεπιστήμια και άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα που προσφέρουν άφθονο ταλέντο και μαζί με κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς που δημιουργούν και διαδίδουν νέες υπερσύγχρονες γνώσεις και καινοτομίες», τις παγκόσμιας εμβέλειας εταιρείες που προσφέρουν ευκαιρίες τόσο σε γνωστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο απασχόλησης, τις νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν νέες εμπορικές λύσεις και επιχειρηματικά μοντέλα.

Κι όλοι οι παραπάνω «παίκτες» συνεργάζονται και αναπτύσσουν τη δράση τους σε μια ζωντανή, ανοιχτή, πράσινη και «έξυπνη» πόλη που, όπως επισήμανε, προσφέρει κορυφαία ποιότητα ζωής, ευημερία χωρίς αποκλεισμούς και ίσες ευκαιρίες για τους κατοίκους της, «μια πόλη που είναι ιδιαίτερα ελκυστική για ντόπιους και ξένους ως μέρος για να ζεις, να δουλεύεις και να δημιουργείς».

«Αυτό», υπογράμμισε ο κ. Καφάτος, «είναι ένα όραμα για τη Θεσσαλονίκη ως κόμβος ταλέντων, καινοτομίας και τεχνολογίας διεθνούς διαμέτρου. Ένα όραμα που πρέπει να εξελιχθεί μέσα από μια στρατηγική κι ένα σχέδιο δράσης».

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε αναλυτικά στην ατζέντα των εργασιών του συνεδρίου, επισημαίνοντας πως στόχος είναι, μετά τον διήμερο αυτό διάλογο που θα αναπτυχθεί, «να αποκτήσουμε πολύτιμες και πρακτικές γνώσεις για το πώς οι πόλεις μπορούν να καλλιεργήσουν την καινοτομία και να οικοδομήσουν ζωντανά και παραγωγικά οικοσυστήματα καινοτομίας».

Εξέφρασε δε, την ελπίδα πως θα υπάρξει και η ανάλογη δέσμευση για πρωτοβουλίες και δράσεις «που θα μας φέρουν πιο κοντά στο μέλλον της πόλης μας ως ένας κόμβος ταλέντων και καινοτομίας με παγκόσμια εμβέλεια».

Τέλος, ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία στη διοργάνωση του συνεδρίου.

Δείτε επίσης: Ηλ. Σπιρτούνιας: “Η Θεσσαλονίκη είναι πλέον στο ραντάρ της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading