Σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, πανεπιστημιακών φορέων και της αυτοδιοίκησης της Βόρειας Ελλάδας είχε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των εγκαινίων της 90ης ΔΕΘ, που θα γίνουν το μεθεπόμενο Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, που παρακολούθησε όλες τις συσκέψεις του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι έγιναν στο καλύτερο κλίμα από κάθε άλλη φορά.
Αναγνωρίστηκε η συμβολή και η συνδρομή της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των παραγωγικών τάξεων, της πανεπιστημιακής κοινότητας και το έργο που έχει γίνει στην Αυτοδιοίκηση, ενώ διατυπώθηκαν προτάσεις και αιτήματα σε ένα πολιτισμένο, γόνιμο και θετικό κλίμα.
Ωστόσο, για το λειτουργικό κόστος των δήμων είπε ότι είναι περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δήμοι λαμβάνουν περίπου 3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρχει υστέρηση 2,5 δισ. ευρώ.
Στο λειτουργικό κόστος των δήμων στάθηκε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Παράλληλα, οι δήμαρχοι έθεσαν και άλλα ζητήματα, όπως η υποστελέχωση των υπηρεσιών τους, το πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η επιτάχυνση και ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού των δήμων, η πολιτική προστασία και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, μεταξύ άλλων.
Δύο θεσμικά ζητήματα έθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ενώπιον του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών. «Η κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργήσει προβλήματα, έχει μεγαλώσει τη θεσμική απόσταση Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ζήτησα να ξαναδούμε το θέμα της μητροπολιτικής ενότητας αλλά και ως δεύτερο ζήτημα την αξιοποίηση των υπόγειων χώρων στάθμευσης. Πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος του δασαρχείου, που το θεσμικό νομοθετικό πλαίσιο επιβάλλει να έχει δεσμευτικές απόψεις», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Με αφορμή τα έργα που υλοποιούνται και άλλα που ανακοινώθηκαν για την πόλη, ο κ. Αγγελούδης υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλονίκη γυρίζει σελίδα στα έργα, αλλά γυρίζει και τη σελίδα των διεκδικήσεων», προσθέτοντας πως «η διεκδίκηση πρέπει να είναι τεκμηριωμένη, να είναι οργανωμένη και να εδράζεται σε αυτό που πραγματικά θέλουν οι πολίτες».
Α.Καρ.
φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
![]()
