«Όταν ταξιδεύετε, να παίρνετε πάντα μαζί σας λίγο κρίταμο», έλεγε πριν από χιλιάδες χρόνια ο Διοσκουρίδης, γνωστός γιατρός και βοτανολόγος της αρχαιότητας, καθώς το κρίταμο περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το χαρούπι, από την άλλη πλευρά, είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, καθώς περιέχει φυσικά σάκχαρα και σταματά το αίσθημα της πείνας. Ο καρπός του αγριοτριαντάφυλλου χρησιμοποιείται για αρθριτικούς πόνους, ενώ το τσάι του βουνού ενισχύει τη μνήμη.
Τα παραπάνω αποτελούν μόνο λίγες περιπτώσεις από τα υποχρησιμοποιούμενα φυτά, τα οποία δεν είναι ευρύτερα γνωστά στο κοινό και δεν κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά, όπως επισημαίνει η Δρ. Ελένη Μαλούπα, Επιμελήτρια Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
«Το πρόβλημα με τα υποχρησιμοποιούμενα φυτά είναι ότι δεν είναι εύκολα διαθέσιμα στην αγορά», τονίζει, επισημαίνοντας την ανάγκη για την ανάδειξή τους. «Μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο να τα ζητάει, όπως τον ελληνικό κράταιγο για την πίεσή του και το τσάπουρνο για την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική του δράση.» Η χώρα διαθέτει έναν τεράστιο θησαυρό με 6.800 αυτοφυή είδη.
«Τα φάρμακα χρειάζονται όταν το πρόβλημα έχει γίνει σοβαρό. Πρέπει να μπορέσουμε να ενισχύσουμε το σύστημά μας με τη χρήση βοτάνων», σημειώνει η Δρ. Μαλούπα.
Μιλώντας ειδικότερα για το κρίταμο, επισημαίνει την πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνες, βιταμίνη C και οξέα, κάτι που ο Διοσκουρίδης γνώριζε χιλιάδες χρόνια πριν. Σημειώνει: «Από μικρή ηλικία ήρθα σε επαφή με το κρίταμο, καθώς η μητέρα μου το χρησιμοποιούσε στις σαλάτες και στους μεζέδες.»
Το χαρούπι, που αποκτά συνεχώς περισσότερη δημοτικότητα, περιέχει όλες τις βιταμίνες, έχει αντιδιαβητική δράση και βοηθά στο αίσθημα κορεσμού, επισημαίνει η Δρ. Μαλούπα. «Αξίζει να σημειωθεί ότι περιέχει το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, βιταμίνες A και E, καθώς και μέταλλα όπως κάλιο και σίδηρο.»
Ο καρπός του αγριοτριαντάφυλλου, γνωστός για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση του, χρησιμοποιείται για κρυολογήματα και αρθριτικούς πόνους.
Ειδικά για το τσάι του βουνού, αναφέρει ότι περιέχει σιδερίτη, ο οποίος τονώνει τη μνήμη. «Προτείνω να συνδυάζεται με δεντρολίβανο και φασκόμηλο για καλύτερα αποτελέσματα».
Η Δρ. Μαλούπα θα μιλήσει για τα παραμελημένα αυτοφυή φυτά και τη σημασία τους στη διατροφή μας στην 2η Αγορά βοτάνων και μπαχαρικών που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σήμερα (Κυριακή 12 Οκτωβρίου), από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., στο φουαγιέ του Δημαρχείου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ