Ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) ανακοίνωσε τον ανασχεδιασμό των λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούν τις μετακινήσεις στην Καλαμαριά, ενόψει της έναρξης λειτουργίας της επέκτασης του Μετρό. Ο σχεδιασμός συνοδεύεται από αλλαγές που στοχεύουν στη νέα συγκοινωνιακή πραγματικότητα της περιοχής.
Η παρέμβαση βασίζεται στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, στην τροφοδότηση των σταθμών του Μετρό και στη γεωγραφική κάλυψη του Δήμου Καλαμαριάς. Παράλληλα, προβλέπεται καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά συγκοινωνιακού έργου, διατήρηση συμπληρωματικών γραμμών κορμού και δημιουργία νέων συνδέσεων όπου χρειάζεται.
Η αναδιάρθρωση γίνεται με ανακατανομή του διαθέσιμου στόλου, χωρίς αύξηση του συνολικού αριθμού λεωφορείων. Σύμφωνα με τον ΟΣΕΘ, με τον τρόπο αυτό καλύπτονται οι νέες ανάγκες που προκύπτουν από την επέκταση του Μετρό και τη λειτουργία του νέου δικτύου στην Καλαμαριά.
Νέα κυκλική σύνδεση 06Α – 06Β
Κεντρική αλλαγή είναι η μετατροπή της γραμμής 06 σε κυκλική σύνδεση δύο κατευθύνσεων, 06Α και 06Β, μεταξύ του Σταθμού Μετρό Νέας Ελβετίας και του Σταθμού Μετρό Μίκρας.
Η νέα γραμμή διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τη διαδρομή της υφιστάμενης 06 στην Καλαμαριά και επεκτείνει την εξυπηρέτηση προς την Κηφισιά. Στις ώρες αιχμής, η μέση συχνότητα των 06Α και 06Β διαμορφώνεται σε 15 έως 20 λεπτά.
Η κυκλική αυτή σύνδεση δεν λειτουργεί μόνο ως τροφοδοτική γραμμή του Μετρό, αλλά συγκροτεί και ένα εσωτερικό δίκτυο μετακινήσεων στην Καλαμαριά. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα για απευθείας διαδρομές ανάμεσα σε περιοχές του Δήμου, χωρίς διέλευση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως Κηφισιά – Μίκρα και Βότση – Νέα Ελβετία.
Παράλληλα, διευκολύνεται η πρόσβαση των επιβατών στους σταθμούς του Μετρό, μειώνονται οι αποστάσεις πρόσβασης και βελτιώνεται η κατανομή της επιβατικής κίνησης. Η αξιόπιστη λεωφορειακή σύνδεση αναμένεται επίσης να περιορίσει τη χρήση Ι.Χ., την ανάγκη στάθμευσης και τη συμφόρηση γύρω από τους σταθμούς, ενώ ενισχύει την πρόσβαση σε υπηρεσίες και την τοπική αγορά, βελτιώνει την εξυπηρέτηση ευάλωτων ομάδων, όπως ηλικιωμένοι και μαθητές, και συμβάλλει στη μείωση εκπομπών και θορύβου.
Νέα τοπική γραμμή 07Τ
Η υφιστάμενη γραμμή 07 μετατρέπεται σε τοπική κυκλική γραμμή 07Τ «Τοπικό Καλαμαριάς», με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της περιοχής του Αγίου Ιωάννη και την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ περιοχών του Δήμου, όπως ο Άγιος Ιωάννης και το Καραμπουρνάκι, μέσω της οδού Πόντου.
Νέες συνδέσεις από τον Σταθμό Μετρό Μίκρας
Παράλληλα, δημιουργούνται δύο νέες λεωφορειακές γραμμές. Η Μ2 – Σταθμός Μετρό Μίκρα – Α.Σ. ΙΚΕΑ θα συνδέει τον Σταθμό Μετρό Μίκρας με τον Α.Σ. ΙΚΕΑ, ενισχύοντας τη σύνδεση του νέου σταθμού με έναν σημαντικό συγκοινωνιακό και εμπορικό πόλο της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Η Χ3 – Σταθμός Μετρό Μίκρα – Αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα δημιουργήσει απευθείας σύνδεση του Σταθμού Μετρό Μίκρας με το Αεροδρόμιο «Μακεδονία», μέσω της Εθνικής Αντιστάσεως και της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις κατοίκων και επισκεπτών.
Διατήρηση και προσαρμογή υφιστάμενων γραμμών
Στο νέο δίκτυο διατηρούνται οι γραμμές:
05 Νέα Κρήνη – Βενιζέλου
04 Καλαμαριά – Χαριλάου
33 Άγιος Παντελεήμων – Βενιζέλου
39 Κηφισιά – Δικαστήρια
Παράλληλα, πραγματοποιούνται στοχευμένες τροποποιήσεις στις γραμμές 33 και 39, με προσαρμογές των διαδρομών τους ώστε να διατηρηθεί η εξυπηρέτηση των υφιστάμενων επιβατικών ροών.
*φωτογραφία αρχείου
![]()
