Μυστικός Τύπος της Εθνικής Αντίστασης: έκθεση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Μυστικός Τύπος της Εθνικής Αντίστασης: έκθεση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Περισσότερες από 220 μυστικές εφημερίδες που κυκλοφόρησαν στη Μακεδονία και τη Θράκη την περίοδο της Κατοχής, από το 1941 έως το 1944, παρουσιάζονται σε έκθεση της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (ΕΔΙΑ) 1940-1974, η οποία φιλοξενείται από τις 19 έως τις 29 Οκτωβρίου 2026 στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού

Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 82 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στις 30 Οκτωβρίου 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, και αναδεικνύει τη δράση του αντιστασιακού Τύπου σε συνθήκες διώξεων και θανάσιμων κινδύνων. Η 30ή Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με το Προεδρικό Διάταγμα 50/9-5-2016.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, η έκδοση και η διακίνηση αντιστασιακών εντύπων αποτελούσαν ιδιαίτερα επικίνδυνη δραστηριότητα, καθώς ακόμη και η κατοχή ή η ανάγνωση μιας αντιστασιακής εφημερίδας μπορούσε να οδηγήσει σε σύλληψη και εκτέλεση από τις ναζιστικές αρχές. Το αρχειακό υλικό της έκθεσης προέρχεται από τη συλλογή του δημοσιογράφου και ιστορικού ερευνητή Σπύρου Κουζινόπουλου.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 10:00 έως τις 20:30, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα λειτουργεί έως τις 18:30.

Loading

Play