Νέα ανακάλυψη για το DMB στο ελαιόλαδο από Έλληνες και Τούρκους επιστήμονες

Νέα ανακάλυψη για το DMB στο ελαιόλαδο από Έλληνες και Τούρκους επιστήμονες

Μια σημαντική ανακάλυψη, η οποία μπορεί να έχει εξαιρετική σημασία για την αντιμετώπιση ασθενειών του σύγχρονου κόσμου και για όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από Έλληνες και Τούρκους επιστήμονες, που μελετούν τα συστατικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Μετά από δύο χρόνια συνεργασίας, κατάφεραν να εφαρμόσουν στο εργαστήριο μία καινοτόμο μέθοδο, που προσδιορίζει την παρουσία του συστατικού «3,3 διμεθυλο-1-βουτανόλης» (DMB) στο ελαιόλαδο, το οποίο είναι ευεργετικό για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτή η ένωση δρα κατά των επιβλαβών ενώσεων (ΤΜΑ και ΤΜΑΟ), οι οποίες σχετίζονται με την πρόκληση αθηροσκλήρωσης και τις φλεγμονές σε διάφορες καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Στη διεθνή βιβλιογραφία, μέχρι σήμερα, υπάρχουν λίγες αποσπασματικές αναφορές για τη σημασία της DMB και καμία μέθοδος δεν έχει δημοσιευθεί που να προσδιορίζει εργαστηριακά με ασφάλεια τις συγκεντρώσεις της στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Όπως σημειώνουν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, «είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται εργαστηριακά, βάσει μιας αξιόπιστης επιστημονικής μεθόδου, η παρουσία του συστατικού DMB στο ελαιόλαδο και προσδιορίζονται οι τιμές της με εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, η διεθνής επιστημονική ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής μελέτης στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Food Bioactives, αναζητώντας απαντήσεις σε δύο βασικά ερωτήματα: «εάν υπάρχει πράγματι η DMB στο ελαιόλαδο» και «αν αυτό το συστατικό του προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία».

Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, σύμφωνα με τον υπεύθυνο παραγωγής, ήταν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, προσφέροντας πολυποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα για χρήση στην έρευνα. «Οι περισσότεροι δείγμα που αναλύθηκαν προέρχονται από τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου της Σπάρτης».

Η μελέτη αφορά επίσης τη σημασία της DMB στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, όπως η αθηροσκλήρωση και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις. Οι ερευνητές συνεχίζουν τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη νέων μεθόδων και στρατηγικών ελέγχου της DMB στο ελαιόλαδο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η προσπάθεια παρακολουθείται στενά από τον Δρ. Τάσσο Κυριακίδη, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, ο οποίος θα συμμετάσχει σε μελλοντικές έρευνες και κλινικές μελέτες.

Ahmet Ceyhan Gören: Άνοιξε ένας νέος δρόμος για την έρευνα

Κληθείς να σχολιάσει τη σημασία της μελέτης, ο καθηγητής Ahmet Ceyhan Gören δήλωσε ότι «άνοιξε ένας νέος δρόμος για την έρευνα για το ελαιόλαδο» και ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ερευνητών θα συνεχιστεί με νέες προτάσεις για έργα.

Επιχειρώντας να αναδείξουν τη σημασία του ελαιολάδου και τον ρόλο της DMB στην αντιμετώπιση του ΤΜΑ και του ΤΜΑΟ, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν τη διατροφική του αξία και τις βιολογικές του επιδράσεις.

Τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος

«Η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου σχετίζεται με την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και ορισμένων τύπων καρκίνου, λόγω της ισορροπημένης σύνθεσής του και των ευεργετικών συστατικών του».

Η DMB μπορεί να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών, όπως η υπέρταση και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Loading

Play