Πέρασαν τις πανελλαδικές και άνοιξαν νέο δρόμο: Η Νταϊάνα και ο Ομέρ από την ΑΡΣΙΣ

Πέρασαν τις πανελλαδικές και άνοιξαν νέο δρόμο: Η Νταϊάνα και ο Ομέρ από την ΑΡΣΙΣ

Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων δύο παιδιά που ζουν στην Ελλάδα και έχουν διαφορετική καταγωγή. Η Νταϊάνα, από την Αλβανία και τη Νιγηρία, πέρασε στο Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ ο Ομέρ, από το Σουδάν, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών δυτικής Μακεδονίας, έχοντας στο πλευρό τους εκπαιδευτικούς και εθελοντές στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.

«Για μένα εκτός από τη βοήθεια στα μαθήματα, ήταν πολύ σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 18χρονη Νταϊάνα, η οποία ξεχωρίζει τη συμβολή της φιλολόγου Μαρίας Μπισιρίτσας, με την οποία έκανε μαθήματα στην ΑΡΣΙΣ. Παρότι κατάφερε την εισαγωγή της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα συνεχίσει τις σπουδές της στην Κέρκυρα, αφού ο στόχος της ήταν μια σχολή μάρκετινγκ σε σχολή της Θεσσαλονίκης, όπου μένει, ή κάπου κοντά.

Από την πλευρά του, ο 19χρονος Ομέρ, αν και είχε τη δυνατότητα να περάσει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών δυτικής Μακεδονίας, επέλεξε συνειδητά τον τομέα των Δομικών Έργων σε Επαγγελματική Σχολή.

«Ο Ομέρ μιλάει σπαστά τη γλώσσα και γι΄ αυτό είναι μεγαλύτερο το επίτευγμά του. Έγραψε καλά στα μαθήματα θετικών επιστημών και παρόλο που πέτυχε την εισαγωγή του σε πανεπιστημιακή Σχολή, αποφάσισε να ακολουθήσει κάτι άλλο γιατί θεώρησε ότι θα έχει ευκολότερη επαγγελματική αποκατάσταση», εξηγεί η κ. Μπισιρίτσα.

Τα δύο παιδιά πήγαιναν στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) της ΑΡΣΙΣ από την πρώτη λυκείου και παρακολουθούσαν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. «Το σημαντικότερο που καταφέραμε, είναι ότι τους κάναμε να πιστέψουν ότι μπορούσαν να επιτύχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το θεωρούσαν ακατόρθωτο γιατί νιώθουν μια αδυναμία για την ελληνική γλώσσα. Όσα παιδιά έρχονται στο ΚΥΝ, προσπαθούμε να τα πείσουμε να δώσουν εξετάσεις, ανεξαρτήτου αποτελέσματος καθώς πρόκειται για μια διαδικασία που μαθαίνεις πολλά πράγματα», αναφέρει η κ. Μπισιρίτσα.

Σύμφωνα με τη συντονίστρια του Κέντρου Υποστήριξης Νέων, Μαρία Κουσκούκη, κάθε παιδί που απευθύνεται για βοήθεια στο Κέντρο γίνεται αποδεκτό, όχι μόνο για εκπαιδευτικά ζητήματα αλλά και για ευρύτερη ψυχολογική υποστήριξη. «Τα παιδιά και οι γονείς τους μας εμπιστεύονται και εμείς τους νιώθουμε κοντά. Νιώθω ότι δεν φεύγουν ποτέ από το δικό μας το βλέμμα αφού, ό,τι χρειαστούν, θα είμαστε δίπλα», λέει η κ. Κουσκούκη, φέρνοντας ως παράδειγμα έναν νεαρό που βοήθησαν στο ΚΥΝ, πέρασε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων και, όταν δυσκολεύτηκε στα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου, συνέχισαν την εκπαιδευτική βοήθεια.

«Εμείς προσπαθούμε να είμαστε κοντά τους, σε όποια επιλογή κάνουν. Δεν είναι μόνο η ακαδημαϊκή επιτυχία, αλλά τους στηρίζουμε για να σταθούν στα πόδια τους και να είμαστε δίπλα ακόμη και στα λάθη που θα κάνουν», καταλήγει.

Loading

Play