Πολιτιστικές επιρροές στους Χάρτες Γεύσεων της Μακεδονικής Κουζίνας

Πολιτιστικές επιρροές στους Χάρτες Γεύσεων της Μακεδονικής Κουζίνας

Το μαντί, το παραδοσιακό ζυμαρικό της μικρασιατικής κουζίνας, το βουβάλι στη γάστρα από τις Σέρρες, οι βλάχικες πίτες, η σαρακατσάνικη γαλατόπιτα και οι πιπεριές Μπαχόβου από την Πέλλα συναντώνται στους Χάρτες των Γεύσεων, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Προβολή – Προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας». Σε αυτό το σύνολο της γαστρονομίας καταγράφονται οι επιδράσεις που άφησαν διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμοί στο πέρασμά τους και την παρουσία τους στην Κεντρική Μακεδονία. Περιγράφονται συνταγές από τη μικρασιατική, την ποντιακή, τη βλάχικη, τη σαρακασάνικη, την οθωμανική, την αρμένικη, την εβραϊκή και τη σλαβική κουζίνα.

Ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής ανέφερε ότι το σχέδιο διατροφικής συνεργασίας, με συντονιστή εταίρο την Αναπτυξιακή Ν. Θεσσαλονίκης ΑΕ ΑΟΤΑ, περιλαμβάνει δράσεις προβολής και προώθησης της Μακεδονικής Κουζίνας, με στόχο την ισχυροποίηση του πρωτογενή τομέα και την ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού. Στη σημασία της χρήσης αυθεντικών τοπικών υλικών στις συνταγές της Μακεδονικής Κουζίνας αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Κουρατζόγλου, τεχνικός μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, τονίζοντας ότι η Μακεδονική Κουζίνα έχει έναν τοπικό χαρακτήρα που προέρχεται από τις ρίζες μας.

Ο Βασίλης Τσιρώνης, πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, μίλησε για τη διατροφική αξία της μεσογειακής διατροφής, σημειώνοντας ότι η Μακεδονική Κουζίνα χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υγιή λιπαρά. Στους Χάρτες των Γεύσεων, η Θεσσαλονίκη αναφέρεται ως ένα σταυροδρόμι γεύσεων και πολιτισμών, με πιάτα που αποτυπώνουν την ποικιλία της τοπικής κουζίνας.

Η εκδήλωση με το σύνθημα «Μαγειρεύουμε στις ρίζες μας» προβάλλει μια πλούσια γαστρονομική παράδοση που περιλαμβάνει ποικιλία συνταγών από διαφορετικές περιοχές, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της γαστρονομικής κληρονομιάς της Μακεδονίας.

Loading

Play