Προτεραιότητα σε εργασίες που δεν επηρεάζονται από την πρόσφατη εύρεση των μη εκραγέντων πυρομαχικών στον βυθό του Θερμαϊκού δίνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο έργο για την επέκταση της 6ης προβλήτας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ). Στο ίδιο πλαίσιο, προχωρά η τοποθέτηση των πλακών προστασίας ποδός, που λειτουργούν ως αντίβαρα στα caissons*.
«Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι για να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση του χρονοδιαγράμματος, εξαιτίας του ανοιχτού θέματος με τα μη εκραγέντα πυρομαχικά, το οποίο υπόκειται στην αρμοδιότητα του Δημοσίου και για το οποίο χρειάζεται η καθοριστική και άμεση συμβολή της Πολιτείας. Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης του έργου επέκτασης του Προβλήτα 6, με την τοποθέτηση και των 21 caissons, υπολογίζεται σε 4-5 μήνες. Μέχρι εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση για τα πυρομαχικά, καθώς το έργο δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη φάση και θα προκληθούν επιπλέον καθυστερήσεις», υπογραμμίζεται.
Διευκρινίζεται επίσης ότι η πρόοδος της πρώτης φάσης του έργου επέκτασης της προβλήτας 6 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ξεπερνά πλέον το 50%, καθώς έχει τοποθετηθεί το ενδέκατο κυψελωτό δομικό στοιχείο (caisson). Οι εργασίες στο εργοτάξιο του λιμανιού συνεχίζονται σε εικοσιτετράωρη και επταήμερη βάση, ενώ τα caissons κατασκευάζονται εντός του λιμένος και ποντίζονται μέσα από μια τεχνική διαδικασία υψηλής ακρίβειας, που μοιάζει με γραμμή παραγωγής.
*Μεγάλες κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, που -στην περίπτωση των λιμενικών έργων- ποντίζονται στη θάλασσα και χρησιμοποιούνται ως βασικό δομικό στοιχείο κρηπιδώματος ή άλλης λιμενικής κατασκευής.
**Τις φωτογραφίες παραχώρησε ο ΟΛΘ ΑΕ.
![]()
