Προτεραιότητα η διαχείριση του νερού: Επέκταση της αρμοδιότητας της ΕΥΑΘ στη Χαλκιδική

Προτεραιότητα η διαχείριση του νερού: Επέκταση της αρμοδιότητας της ΕΥΑΘ στη Χαλκιδική

Προωθώντας τη διαδικασία των τοπικών διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο εκπόνησης της Εθνικής Στρατηγικής Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον συντονισμό του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Θανάση Κοντογεώργη, συναντήθηκε με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, που είναι και ο 18ος σταθμός της εν λόγω Στρατηγικής.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Προεδρίας της Κυβέρνησης, η Χαλκιδική, ως Ενότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση ανταγωνιστικότητας μεταξύ των ελληνικών περιφερειών, διακρίνεται από επικράτηση του τουρισμού και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της. Η τοπική οικονομία επιδεικνύει ισχυρή τάση ανάκαμψης, με τις νέες θέσεις μισθωτής εργασίας το 2023 να ξεπερνούν κατά 21% τα προ πανδημίας επίπεδα. Χαρακτηριστικό της περιοχής αποτελεί η χαμηλή εξάρτηση από το δημόσιο τομέα, γεγονός που αναδεικνύει μια ιδιαίτερη τοπική δυναμική της ιδιωτικής οικονομίας.

Οι κυρίαρχες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Χαλκιδική σχετίζονται με τις δημογραφικές πιέσεις και την αντοχή των υποδομών υπό το βάρος του αυξανόμενου τουρισμού. Η κυβέρνηση στοχεύει στην πλήρη κάλυψη των υδρευτικών αναγκών Χαλκιδικής, στη σταθεροποίηση γεωτρήσεων και υδροφορέων, στη μείωση περιβαλλοντικών φορτίων και στην ανθεκτικότητα σε ξηρασίες και πυρκαγιές.

Μέσω της συνεργασίας της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων, η Χαλκιδική μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τη θετική της δυναμική και να οικοδομήσει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο που θα εξασφαλίσει ευημερία και ποιοτικές ευκαιρίες για τις παρούσες και μελλοντικές γενιές.

Το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Χαλκιδικής αποτελεί μια κοινή δέσμευση συνεργασίας για τις προτεραιότητες της περιοχής. Ένα συνολικό σχέδιο 1,27 δισεκ. ευρώ περιλαμβάνει υποδομές και πολιτικές με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, προσφέροντας ενισχύσεις και δάνεια προς επιχειρήσεις, καθώς και σημαντικές παρεμβάσεις που απαιτούν μεγαλύτερη ωρίμαση για την υλοποίησή τους.

Η αναγκαία επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας της ΕΥΑΘ στη Χαλκιδική αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, με στόχο την ολιστική διαχείριση των υδάτων.

Στον τομέα της υγείας, δρομολογούνται σημαντικά έργα στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, ενώ προγραμματίζονται ενέργειες για την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε στη Χαλκιδική συμμετείχαν οι Λ. Μενδώνη, Θ. Κοντογεώργης, Μ. Θεμιστοκλέους και άλλοι.

Loading

Play