Στη ΔΕΘ το περίπτερο της Κομισιόν με έργα για τη Βόρεια Ελλάδα

Στη ΔΕΘ το περίπτερο της Κομισιόν με έργα για τη Βόρεια Ελλάδα

Τα έργα στη Βόρεια Ελλάδα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζονται στο περίπτερο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στην 90η ΔΕΘ, το οποίο εγκαινίασε ο Έλληνας Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην ομιλία του εξήρε τη συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τον υπουργό Χρίστο Δήμα, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια, και ανέφερε ότι η Επιτροπή, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια σειρά έργων υποδομής. «Η σταθερότητα στη χώρα είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό το έργο και να το ολοκληρώσουμε στην ώρα του. Το έργο που συντελείται σήμερα δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια θα φέρει και στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά συνολικά στη χώρα μας, μια σειρά από έργα υποδομής τα οποία θα αλλάξουν ουσιαστικά τον στρατηγικό της ρόλο. Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χώρα στην περιφέρεια της Ευρώπης, είναι η νότια πύλη της νέας Ευρώπης που χτίζουμε», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι η Ευρώπη δεν είναι κάτι μακρινό και αποκομμένο. «Η Ευρώπη είναι παντού, μέσα από τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών πόρων. Με τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι πρωταθλήτρια στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα συνολικά, αλλά ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, να αναπτύξουμε ένα δίκτυο έργων υποδομής, το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ότι κορυφαία προτεραιότητά του από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ήταν ο οδικός και σιδηροδρομικός κάθετος άξονας που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για τον οποίο σημείωσε ότι «θα εξελιχθεί η κεντρικότερη και η μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας αρτηρία σε όλη την Ευρώπη».

Εκτίμησε ότι με αυτό το έργο η Ελλάδα αποκτά σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα.

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι έχουν ανακοινωθεί σημαντικά έργα για τη στρατιωτική κινητικότητα της Ευρώπης, ύψους 100 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση γεφυρών, τη διαπλάτυνση τούνελ, την ενίσχυση δρόμων, την εκβάθυνση λιμανιών και την επέκταση αεροδρομίων, «προκειμένου να μπορούν αυτές οι υποδομές, σε περίπτωση οποιασδήποτε κρίσης, να μεταφερθούν με ταχύτητα εξοπλισμός, βαρέα οχήματα και στρατιωτικό υλικό, αλλά και στρατός, από τη μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη, μέσα σε λίγες μέρες, αντί για εβδομάδες ή μήνες που χρειάζονται σήμερα λόγω των καταπονημένων υποδομών».

«Αυτά τα έργα είναι διπλής χρήσης. Εκτός από τη διάσταση της ασφάλειας και της άμυνας, που θα χρησιμεύσουν μόνο αν χρειαστεί να ανταποκριθούν σε κάποια έκτακτη κρίση, είναι έργα τα οποία ουσιαστικά θα ωφελήσουν την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών όλης της Ευρώπης», τόνισε και πρόσθεσε ότι είμαστε στην τελική ευθεία «για την ένταξη πολύ σημαντικών έργων υποδομής στο πρόγραμμα αυτό που αφορούν στην Ελλάδα».

[φωτογραφία αρχείου]

Loading

Play