Στη φυλακή Διαβατών, κρατούμενοι γράφουν για την ελευθερία και όσα δεν φυλακίζονται

Στη φυλακή Διαβατών, κρατούμενοι γράφουν για την ελευθερία και όσα δεν φυλακίζονται

Για τις μυρωδιές, τα αγγίγματα, τη θύμηση της μάνας, τον άνεμο, τα δέντρα και τη στιγμή που άλλαξε για πάντα τη ζωή τους γράφουν οι κρατούμενοι των φυλακών Διαβατών, στο βιβλίο που εκδίδεται για 9η χρονιά μετά το τέλος του προγράμματος δημιουργικής γραφής. Το θέμα της φυλακής Διαβατών και της συλλογικής γραφής επιστρέφει φέτος μέσα από προσωπικές αφηγήσεις για όσα λείπουν περισσότερο.

«Η ποιητική της ελευθερίας ή όσα δεν φυλακίζονται» είναι ο τίτλος του συλλογικού έργου, από τις εκδόσεις Αποστακτήριο, του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Διαβατών για το έτος 2024-2025. Στον πρόλογο αναφέρεται ότι η έκδοση επιχειρεί να δώσει χώρο στη φωνή, όχι για να δικαιολογήσει ούτε για να αποσιωπήσει ευθύνες, αλλά για να αναδείξει τη βαθύτερη ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία, αυτοστοχασμό και αναγνώριση.

«Σε έναν χώρο όπου οι φυσικές μετακινήσεις είναι περιορισμένες, η μνήμη εξακολουθεί να ταξιδεύει. Και μαζί της ταξιδεύει η φαντασία, η οποία αποδεικνύεται συχνά η πιο ανθεκτική μορφή ελευθερίας», σημειώνεται στον πρόλογο, που υπογράφεται από την Ελένη Γρομπανοπούλου, επιστημονικά υπεύθυνη της εκπαιδευτικής δράσης, υποψήφια Διδάκτορα του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και τον Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος, ποιητή και καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την κ. Γρομπανοπούλου, οι κρατούμενοι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να μοιραστούν τα συναισθήματά τους μέσα από τα κείμενά τους. Νιώθουν την ανάγκη να βρουν τρόπο να τα εκφράσουν και να τα επικοινωνήσουν. «Πέρσι είχαμε 9 συμμετέχοντες αλλά στην πορεία μείναμε με λιγότερους, μετά από αποφυλακίσεις», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι στην αρχή είναι επιφυλακτικοί με το μάθημα, αλλά μετά το αγαπούν και περιμένουν με αγωνία να δουν το όνομά τους στο βιβλίο, στο τέλος της χρονιάς.

Loading

Play