Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση φοιτητών και εκπαιδευτικών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα φοιτητές και εκπαιδευτικοί στην Καμάρα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, με φοιτητές και εκπαιδευτικούς να διαδηλώνουν σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη δόθηκε κάλεσμα για συγκέντρωση στην Καμάρα στις 12 το μεσημέρι, με τους φοιτητικούς συλλόγους, αλλά και τους εκπαιδευτικούς να δίνουν δυναμικό “παρών” για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποβαθμίσει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πειράξει το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Δεν μας αξίζει να έχουμε πτυχίο που έχει αντίστοιχη αξία με ένα άλλο που έρχεται επί πληρωμή. Αν το νομοσχέδιο κατατεθεί, οι σχολές θα κλείσουν σε όλη την Ελλάδα και οι δρόμοι θα γεμίσουν φοιτητές. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λάμπρος Παπανικολόπουλος (μέλος του ΦΣ Πληροφορικής).

Στη συγκέντρωση παρόντες είναι και οι εκπαιδευτικοί, που στέκονται στο πλευρό των φοιτητών στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν πανεπιστήμια. “Είμαστε ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο. Σήμερα είναι η αρχή. Ετοιμάζουμε τα επόμενα βήματά μας για να μην περάσει το νομοσχέδιο που θα δυσχεράνει πολύ τις σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση. Είμαστε στο πλευρό των φοιτητών”, σημείωσε ο εκπαιδευτικός από το 2ο ΓΕΛ Ευόσμου, Παναγιώτης Σαπουνάς.

Λίγο μετά τις 12 το πρωί φοιτητές και εκπαιδευτικοί έκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Εγνατίας, μπροστά από την Καμάρα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ιδιωτικές σχολές θέλει η ΝΔ να φτιάξει, το άρθρο 16 κανείς δεν θα πειράξει” και “το 6 και το 7 μας δείχνουνε τον δρόμο, με όπλο την κατάληψη θα ρίξουμε τον νόμο” είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούγονται από φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Σημειώνεται ότι λόγω της πορείας περιορίστηκε η κυκλοφορία στους δρόμους, με τους φοιτητικός και εκπαιδευτικούς συλλόγους να ξεκινούν από την Καμάρα, κατευθυνόμενοι προς την Τσιμισκή μέσω της Αγίας Σοφίας, ενώ στη συνέχεια μέσω της Ίωνος Δραγούμη έφτασαν έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου φώναξαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης.

Η πορεία ολοκληρώθηκε στα πανεπιστήμια στις 2:30 το μεσημέρι, με την κυκλοφορία των οχημάτων να εξομαλύνεται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Δείτε επίσης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω του συλλαλητηρίου των φοιτητών

Loading