Η κινητοποίηση οργανώνεται από την ΕΔΥΕΘ, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και πορεία πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από τη ρίψη των πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Την κινητοποίηση οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), ενώ η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 19:30 στην πλατεία Λευκού Πύργου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία θα καταλήξει στο αμερικανικό προξενείο.
Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της για την κινητοποίηση η ΕΔΥΕΘ αναφέρει:
Συμπληρώνονται 80 χρόνια από τις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, όταν οι ΗΠΑ με τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών εξαφάνισαν από προσώπου Γης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Χιλιάδες ήταν, επίσης, οι τραυματισμένοι, οι άνθρωποι που «έζησαν» πληγωμένοι από τον πυρηνικό όλεθρο. Η ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ αποτελούσε μια επίδειξη ισχύος και πυρηνικής τρομοκρατίας, στόχευε τους λαούς, τη Σοβιετική Ένωση, το ανερχόμενο επαναστατικό, εργατικό κι αντιαποικιακό κίνημα των λαών.
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη καλεί το λαό μας σήμερα σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις. Αποτελεί μονόδρομο το δυνάμωμα της πάλης του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, με τη συσπείρωση νέων δυνάμεων. Ο λαός με την πάλη του έχει τη δύναμη να βγει στο προσκήνιο της Ιστορίας, να διεκδικήσει ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς.
Να κλιμακώσουμε τον αγώνα για:
• την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους,
• να ξηλωθούν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας,
• να κλείσει το νατοϊκό στρατηγείο NRDC-GR στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη,
• να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα,
• να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής,
• να σταματήσουν οι αποστολές ενόπλων δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων,
• όχι στους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και στη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του,
• καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν,
• αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο του.
Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η κατοχή και η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, να σταματήσει οποιαδήποτε σχέση και συνεργασία της Ελλάδας με το κράτος- δολοφόνο Ισραήλ.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ