Ζυθοτουρισμός στην Ελλάδα: προκλήσεις και προοπτικές

Ζυθοτουρισμός στην Ελλάδα: προκλήσεις και προοπτικές

Οι συμμετέχοντες σε εκδήλωση της Διοίκησης Οργανισμών, Marketing και Τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΔΙΠΑΕ) υπογράμμισαν ότι ο ζυθοτουρισμός μπορεί να αποτελέσει μια νέα προοπτική για την Ελλάδα, αρκεί να πιστέψουμε στη μπύρα ως μέρος της σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας. Παρά τη δημοφιλία της μπύρας, ο ζυθοτουρισμός στη χώρα μας παραμένει σε εμβρυακό στάδιο, καθώς η ανάπτυξη ενός οργανωμένου τουρισμού μπύρας συναντά σοβαρά εμπόδια, όπως η ξεπερασμένη νομοθεσία και η γραφειοκρατία.

Στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσπάθειες για τη δημιουργία επισκέψιμων μικροζυθοποιιών. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, οι ζυθοποιοί αντιμετωπίζουν προκλήσεις, καθώς η υπάρχουσα νομοθεσία καθιστά δύσκολη την προσέλκυση επισκεπτών. Ο καθηγητής Γιώργος Σκούφας τόνισε τη σημασία της μπύρας, αναφέροντας την πολιτιστική διάσταση που αυτή έχει και την παγκόσμια τάση που αλλάζει τον χάρτη του τουρισμού.

Η αγορά ελληνικών craft μπύρας κερδίζει έδαφος στο εξωτερικό, με βραβευμένες ετικέτες και αναγνώριση, αλλά όπως σημείωσαν οι ζυθοποιοί, χρειάζεται να προωθήσουμε μια πιο “εκλεπτυσμένη” κουλτούρα της μπύρας στην Ελλάδα. Ιδέες για τουριστικά πακέτα και εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ γευσιγνωσίας και μαραθώνιοι μπύρας, θα μπορούσαν να προσελκύσουν επισκέπτες, αλλά η νομοθεσία αποτελώντας τροχοπέδη.

Ο ιδιοκτήτης της Πρότυπης Μικροζυθοποιίας Θεσσαλονίκης SKNIPA, ‘Αγγελος Κανιατσάκης, επισήμανε την ανάγκη για σαφή νομοθετικά πλαίσια που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη του ζυθοτουρισμού, καθώς οι υπάρχουσες ρυθμίσεις περιορίζουν τις δυνατότητες των ζυθοποιών. Ο γ.γ. της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κούβελας, τόνισε τη σημασία των φοιτητών ως “ψυχή του Διεθνούς Πανεπιστημίου” και την επίδραση της εξωστρέφειας του ΔΙΠΑΕ.

Ο Βασίλης Τσερκεζής υπογράμμισε την σημασία της σχέσης κοινού και προϊόντος, προκειμένου να αναδειχθεί η ελληνική μπύρα. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ειδικά παρασκευασμένη συλλεκτική μπύρα, αποδεικνύοντας τη δημιουργικότητα και την καινοτομία της ελληνικής ζυθοποιίας.

Loading

Play