Οι αμέτρητες «κωλοτούμπες» του Πάνου Καμμένου

Του Χρήστου Τσαλικίδη
«Έχασε κανείς την ντροπή του για να την βρει ο Πάνος Καμμένος;» Αυτό αναρωτιούνται στη Νέα Δημοκρατία μετά τη νέα «κωλοτούμπα» του Πάνου Καμμένου ο οποίος τα… γυρίζει εκ νέου, αφήνοντας αυτήν τη φορά να εννοηθεί ότι μπορεί τελικά να μην «ρίξει» την κυβέρνηση ακόμα και αν καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

propoli

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν προκαλεί καμία έκπληξη στην Πειραιώς. Ίσα-ίσα που τον περίμεναν, κάτι άλλωστε που είχαν προαναγγείλει από τον περασμένο Μάιο, όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπερψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών μέσω της καταψήφισης της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει η ΝΔ.

«Ένα και το αυτό Τσίπρας-Καμμένος»

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες είναι ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι ένα και το αυτό. Κάτι σαν πολιτικοί σιαμαίοι. Μαζί ήρθαν στην εξουσία και μαζί θα φύγουν» σχολιάζουν ενδεικτικά πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας μια φράση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σύμφωνα με την οποία δεν του επιτρέπουν οι… αρχές του να ρίξει την κυβέρνηση. «Το επισημαίνουμε  γιατί έχουν χάσει πια τη σημασία τους και οι λέξεις με του κ. Τσίπρα και τον Καμμένο που δεν έχουν πια κανένα πρόβλημα να αυτοεξευτελίζονται δημοσίως πια με όσα λένε, για να παραμείνουν στην εξουσία για λίγους μήνες παραπάνω» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Τα είπα-ξείπα του Π. Καμμένου

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάνος Καμμένος λέει και ξε-λέει…

Ας ξεκινήσουμε με ορισμένες από τις προεκλογικές «κωλοτούμπες»:

  1. -Ως αντιπολίτευση υποσχόταν πως με τη φυσική τους παρουσία οι ΑΝΕΛ θα μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς. Μόνο στις 7 Νοεμβρίου ήταν προγραμματισμένοι περισσότεροι από 700, ενώ για αυτήν την εβδομάδα έχουν αναρτηθεί 453.
  2. -Τον Νοέμβριο του 2014 υποσχόταν ότι οι ΑΝΕΛ είναι οι «εγγυητές στην προστασία του δημοσίου πλούτου». Έναν χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2015 δήλωνε πως «μίλησα για την συμφωνία συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου με τις ΗΠΑ». Δήλωνε μάλιστα περήφανα πως «η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία».
  3. -Παραμονές των εθνικών εκλογών του 2015 υποσχόταν αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Έξι μήνες μετά τις εκλογές, ως συγκυβερνήτης πλέον του Αλέξη Τσίπρα ο φορολογικός συντελεστής στο πετρέλαιο των αγροτών αυξήθηκε από το 13% στο 26%.
  4. -Προεκλογικά, βέβαια, δήλωνε πως δεν θα συνεργαστεί και με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά μετεκλογικά οι δεσμεύσεις του αποδείχθηκαν ήσσονος σημασίας.

Ορισμένες από τις μετεκλογικές «κωλοτούμπες»:

  1. -Πρώτη και καλύτερη πως «αυτή η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει κανένα μνημόνιο». Προειδοποιούσε δε πως εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα παραιτούνταν. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2015, με την ψήφο των ΑΝΕΛ, περνούσε από τη βουλή το τρίτο μνημόνιο, πρώτο της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου.
  2. -Τον Απρίλιο του 2015 δήλωνε πως «ο ΦΠΑ στα νησιά δεν πρόκειται να ανέβει. Είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών και ο κ. Βαρουφάκης έχει διευκρινίσει πως δεν θα ανέβει. Το έχει πει και ο Τσίπρας και εμείς ως συγκυβερνήτες που ερωτηθήκαμε, συμφωνήσαμε. Η συμφωνία ήταν ότι δεν θα κάνουμε πίσω στο ΦΠΑ στα νησιά με τίποτα, ποτέ. Τέλος!». Λίγους μήνες αργότερα, οι συντελεστές ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων αυξήθηκε κατακόρυφα.
  3. -Ακόμη μια ήταν τον Μάρτιο του 2016, όταν ο Γιάννης Μουζάλας αποκάλεσε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης. Αρχικά απείλησε πως θα παραιτηθεί («να παραιτηθεί ο Μουζάλας, δεν κάνω βήμα πίσω» έλεγε αρχικά) και τελικά υποχώρησε κάνοντας λόγο για «λεκτικό» ατόπημα…
  4. -Όσον αφορά στη Μακεδονία; «Δεν θα συναινέσω ποτέ στη χρήση του όρου «Μακεδονία» δήλωνε μπροστά στις κάμερες, ενώ λίγο αργότερα εκπροσώπησε την Ελλάδα στην πρώτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Loading