(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ανασχηματισμός προ των πυλών: Στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζετε κύριε πρωθυπουργέ;

Ο σοφός λαός, όταν κάτι δεν πάει καλά, λέει «στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;» και αυτή η φράση θα μπορούσε να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό, που -όπως όλα δείχνουν- προσανατολίζεται σε έναν νέο ανασχηματισμό, έξι μήνες μετά τον προηγούμενο.

Γράφει ο Γιώργος Φακής

propoli

Τη λύση του ανασχηματισμού σκέφτεται να εφαρμόσει για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα για την κυβέρνηση, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η αλήθεια είναι πως το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου έβαλε σε μπελάδες τόσο τη ΝΔ, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Οι κλυδωνισμοί στο εσωτερικό των τριών κομμάτων είναι πολλοί, ωστόσο το βλέμμα είναι στραμμένο στις αποφάσεις που πρόκειται να πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την παραδοχή του ότι κάποια πράγματα δεν έχουν λειτουργήσει σωστά τον τελευταίο έναν χρόνο. Ο ανασχηματισμός φαντάζει να είναι προ των πυλών και ήδη έχουν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα σχετικά με τις αλλαγές προσώπων που θα γίνουν. Το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής (14/6) θα πραγματοποιηθεί με την υπάρχουσα σύνθεση, ωστόσο τα… μαντάτα αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα και θεωρείται βέβαιο ότι ορισμένοι θα χάσουν τις υπουργικές τους καρέκλες.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το 41% πλέον δεν υπάρχει και με δεδομένη τη συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης της ΝΔ, μέσα σε μόλις έναν χρόνο από τις εθνικές εκλογές, το καράβι φαίνεται να μπάζει πολλά νερά. Πέρυσι τέτοια εποχή οι πολίτες έδωσαν μια πολύ ισχυρή εντολή, η οποία στην πορεία έγινε και ειρωνικό σχόλιο για το 41% στα σόσιαλ μίντια, ωστόσο έναν χρόνο μετά η κυβέρνηση περιορίστηκε στο 28%, έχοντας διαρροές κυρίως προς τα δεξιά της. Με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να ξαναφέρει τους ψηφοφόρους της ΝΔ πίσω στο κόμμα, στοχεύοντας στα γρήγορα αποτελέσματα του νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα αποτελείται (όπως και τα προηγούμενα) από δικές του επιλογές.

Βέβαια, έχει ήδη προηγηθεί ένας ανασχηματισμός τον περασμένο Ιανουάριο και με τον επερχόμενο, η σύνθεση της κυβέρνησης θα έχει αλλάξει δεύτερη φορά μέσα σε δώδεκα μήνες. Καταρχάς γεννάται ένα ερώτημα. Πότε πρόλαβαν να κριθούν οι υπουργοί μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Από εκεί και πέρα, οι αποφάσεις παίρνονται από τον πρωθυπουργό, άρα το τελικό αποτέλεσμα (θετικό ή αρνητικό) θα πρέπει να πιστώνεται ή να χρεώνεται και στον ίδιο. Οι συνεχείς ανασχηματισμοί στο τέλος θα μείνουν στο μυαλό των πολιτών ως συνώνυμο της φράσης «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», αφού το ροτέισον είναι συνεχές, όπως και η είσοδος νέων προσώπων.

Συνεπώς, είναι ο ανασχηματισμός η λύση στα προβλήματα της κυβέρνησης; Και το κυριότερο: Είναι ο ανασχηματισμός η λύση στα προβλήματα των πολιτών; Η ερώτηση (θα πρέπει να) είναι ρητορική. Επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος παίρνει και τις τελικές αποφάσεις. Με αυτά τα δεδομένα, πώς τα όποια λάθη ενός υπουργού, δεν βαρύνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον επέλεξε και του έδωσε αυτή τη θέση;

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κάποτε οι ανασχηματισμοί πράγματι έδιναν πίστωση χρόνου σε μια κυβέρνηση. Εδώ και αρκετά χρόνια μια τέτοια κίνηση περνάει στα ψιλά στους κόλπους της κοινωνίας, αφού οι πολίτες θέλουν να δουν έργα και όχι δηλώσεις ή διαγγέλματα, αλλά ούτε και ορκωμοσίες στο Προεδρικό Μέγαρο. Το 28% των ευρωεκλογών -και κυρίως το σύντομο διάστημα κατά το οποίο κατακρημνίστηκε το 41%- φέρνουν το Μαξίμου σε δύσκολη θέση, παρότι η αντιπολίτευση δεν πείθει. Τα προβλήματα των πολίτων είναι πολλά, είναι καθημερινά. Η ακρίβεια δεν έχει αντιμετωπιστεί. Τα κενά στην Υγεία είναι τεράστια. Η φορολογία ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Εν κατακλείδι, ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να αποτελεί το «χάπι» για όλες τις κυβερνητικές ασθένειες, ούτε γίνεται τα δεδομένα προβλήματα να κρύβονται κάτω από το χαλάκι, ιδιαίτερα τώρα που η απόλυτη κυριαρχία του 41% δεν υφίσταται. Οι πολίτες που πέρυσι έδωσαν απλόχερα αυτό το ποσοστό στη ΝΔ, τώρα έστειλαν μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της συνέχειας. Δύο ανασχηματισμοί μέσα λίγους μήνες είναι πάρα πολλοί και ουσιαστικά είναι δήλωση αποτυχίας ή έστω… μειωμένης απόδοσης για τους πιο «καλοπροαίρετους». Θα καταφέρει το νέο κυβερνητικό σχήμα να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα; Τα πρόσωπα πάλι θα αλλάξουν. Οι πολιτικές θα παραμείνουν ίδιες και ταυτόχρονα θα υπάρχει ελπίδα για καλύτερο μέλλον; Οψόμεθα.

Δείτε επίσης: Γιάννης Λοβέρδος | «Υπάρχουν και τενεκέδες μεταξύ των 158 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας»

Loading