Ευρωεκλογές 2024: Η ψυχρολουσία των τριών πρώτων κομμάτων και η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Νικήτρια των χθεσινών ευρωεκλογών αναδείχθηκε η αποχή, ωστόσο οι αριθμοί προσφέρονται για μερικά χρήσιμα συμπεράσματα, σχετικά με το τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα.

Γράφει ο Γιώργος Φακής

propoli

Οι ευρωεκλογές ολοκληρώθηκαν, με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων να στέλνει οκτώ κόμματα στην Ευρωβουλή, με τα ποσοστά των συνδυασμών που είναι δεξιότερα της ΝΔ να αυξάνονται, την ώρα που η κυβέρνηση παραμένει πρώτη με διαφορά, μετρώντας -ωστόσο- πολύ μεγάλες απώλειες. Το 28,31% που συγκέντρωσε το κυβερνών κόμμα είναι το χαμηλότερο εδώ και πολλά χρόνια, με τους ψηφοφόρους της να κινούνται δεξιότερα, δηλώνοντας πιθανότατα την απογοήτευσή τους για τις… κλεφτές ματιές προς τον κεντρώο χώρο. Η σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 2023 είναι χαώδης για τη ΝΔ, τόσο σε επίπεδο απόλυτων αριθμών, όσο και στον χάρτη, που πλέον έχει τέσσερις νομούς που δεν είναι μπλε, σε αντίθεση με πέρυσι που η Ροδόπη αποτελούσε τη μοναδική εξαίρεση.

Συνολικά η κυβέρνηση μέτρησε σχεδόν 1.000.000 λιγότερους ψηφοφόρους μέσα σε μόλις έναν χρόνο και σε αυτό έπαιξε σίγουρα ρόλο η αποχή, αλλά και η απογοήτευση για τα έως τώρα πεπραγμένα. Δεδομένα οι ευρωεκλογές έχουν έντονο το στοιχείο της… χαλαρής ψήφου, αλλά και της διαμαρτυρίας, ωστόσο φαίνεται πως πολύ σύντομα το 41% πήγε περίπατο. Και άντε το 41% έμοιαζε ταβάνι. Εν τέλει δεν επετεύχθη ούτε ο στόχος του 33% που είχε θέσει ο πρωθυπουργός.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Βεβαίως, παρά τη μεγάλη πτώση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν καρπώνονται το παραμικρό, με την αξιωματική αντιπολίτευση να μετρά νέες απώλειες συγκριτικά με τον περασμένο Ιούνιο. Ουσιαστικά αυτό είναι και το στοιχείο – κλειδί της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, με τα δύο κόμματα που κατά το παρελθόν βρέθηκαν στην εξουσία και θέλουν να επανέλθουν, να μην μπορούν να πανηγυρίσουν για τη συρρίκνωση του ποσοστού της ΝΔ. Ναι μεν η -μέχρι πρότινος- κυριαρχία Μητσοτάκη με το 41% πήγε στο 28% σε μόλις έναν χρόνο, ωστόσο το ανησυχητικό για Κασσελάκη και Ανδρουλάκη είναι ότι δεν κατόρθωσαν να πείσουν και να μετακινήσουν ψηφοφόρους της ΝΔ προς το δικό τους «γήπεδο».

Αναμφίβολα, η κυβέρνηση βγαίνει πολύ πιο ευάλωτη στο ψυχολογικό και το επικοινωνιακό κομμάτι, καθώς η πλειοψηφία στη Βουλή παραμένει ισχυρή, καθώς γκρεμίστηκε πλέον το αφήγημα του 41%. Ωστόσο, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αν επιθυμούν να ρίξουν τη Δεξιά, οφείλουν να ακολουθήσουν ένα άλλο μονοπάτι, καθώς ακόμα απέχουν πολύ από το να απειλήσουν πραγματικά τη ΝΔ. Ιδιαίτερα για την αξιωματική αντιπολίτευση τα συμπεράσματα της κάλπης είναι πολλά, με πρώτο και κύριο την τεράστια πτώση σε όλη την περιφέρεια. Μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ξεκάθαρα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο από τη μεριά του φαίνεται να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση στις περισσότερες περιοχές της χώρας, βάφοντας μάλιστα με πράσινο χρώμα το Ηράκλειο και το Λασίθι.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε έναν χρόνο έχασε και τον μοναδικό νομό που είχε ροζ χρώμα στον εκλογικό χάρτη του 2023, αφού στη Ροδόπη σχεδόν… εξαϋλώθηκε, μένοντας στην πέμπτη θέση με 7%, όταν τον περασμένο Ιούνιο είχε 33%. Το πρόβλημα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πολύ έντονο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς πέραν της Α’ Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς, σε όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειας είναι κάτω από τη δεύτερη θέση. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά δεν εισπράττει το παραμικρό από την πτώση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να αποτελούν τις μεγάλες πληγές του.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η άνοδος της Ακροδεξιάς -μάλλον- δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση, αφού πρόκειται για κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια, με τις Βρυξέλλες να καλούνται να δώσουν λύσεις άμεσα, προτού το φάντασμα του εθνικισμού εξαπλωθεί περαιτέρω. Αν θέλει κανείς να ξεχωρίσει τους νικητές από τους χαμένους, στην πρώτη κατηγορία τοποθετούνται η αποχή και ο συντηρητισμός, ενώ στη δεύτερη τα τρία πρώτα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ).

Με τη νέα σύνθεση της Ευρωβουλής, η Ακροδεξιά κερδίζει ακόμα πιο πολλές έδρες. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αποχή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είτε θα παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα, είτε θα μεγαλώνει, αφού ο κόσμος -ιδιαίτερα οι νέοι- έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους. Κάτι που πιθανότατα ενισχύει και την άνοδο του εθνικισμού σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με το παρελθόν της πρώτης να… τρομάζει για το τι μπορεί να φέρει το μέλλον.

Πάντως, εντός των τειχών, είναι αναγκαίο τα τρία πρώτα κόμματα να κάνουν άμεσα την αυτοκριτική τους και να δουν γιατί ο κόσμος τους γυρνάει την πλάτη τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, με την απλή αναφορά των ποσοστών, είναι ο ευκολότερος τρόπος για τον οποιονδήποτε να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, αλλά σε απόλυτους αριθμούς, έχουν χάσει τεράστιο μέρος της εκλογικής τους δυναμικής.

Δείτε επίσης: Ευρωεκλογές 2024: Κυρίες και κύριοι αποτύχαμε

Loading