Ευρωεκλογές 2024: Κυρίες και κύριοι αποτύχαμε

Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα απέτυχαν να πιάσουν τους στόχους τους – Το εκλογικό αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις.

Το σύστημα έχει αποτύχει. Η τεράστια, «σκοτεινή» και δυσανάγνωστη αποχή συνιστά αποδοκιμασία για όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα.
Οι μόνοι νικητές είναι οι εκπρόσωποι του ακραίου συντηρητισμού, της ακροδεξιάς, της εύπεπτης ρητορικής.

propoli

Η κυβέρνηση βγαίνει βαθιά τραυματισμένη από τις κάλπες και πληρώνει την αποτυχία της στη μάχη της ακρίβειας, στους χειρισμούς της στα Τέμπη, στο σκάνδαλο των υποκλοπών και τη διάλυση του ΕΣΥ και των Πανεπιστημίων.

Η πολιτική ηγεμονία της Ν.Δ. τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς έχασε πάνω από 1 εκατ. ψήφους σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και 13% από το ποσοστό στις ευρωεκλογές του 19. Είναι σαφές πλέον ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, που κυβερνά κυρίως γιατί δεν έχει αντίπαλο ικανό να την «απειλήσει».

Την ώρα λοιπόν που η ΝΔ έχει υποστεί τεράστια φθορά, ο Στ. Κασσελάκης δεν δείχνει ικανός να τον αμφισβητήσει ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Όταν θεωρούσαν σίγουρο ότι θα έπιαναν ένα ποσοστό γύρω στο 17,5%, όσο δηλαδή είχε πάρει και ο Αλέξης Τσίπρας στις εθνικές εκλογές, και λαμβάνουν 14,9%, σίγουρα αυτό δε λογίζεται ως επιτυχία.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, όταν στόχο βάζεις τη δεύτερη θέση και δεν το καταφέρνεις παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε μια μεγάλη κρίση, τότε δεν τα έχεις πάει καλά στις εκλογές, και μάλιστα σε εκλογές όπου οι πολίτες εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους και την αντίδρασή τους στην κυβερνητική πολιτική.

Ο Ανδρουλάκης ενισχύει την εξουσία του στο εσωτερικό του κόμματος, όμως το ΠΑΣΟΚ, πιθανότατα, θα παραμείνει χωρίς δυναμική.

Loading