Σε μια εποχή όπου η ψηφιακή εικόνα κυριαρχεί και επηρεάζει το έντυπο βιβλίο και τη φιλαναγνωσία, η έκθεση «Jella Lepman. Ας ξεκινήσουμε από τα παιδιά. Τα βιβλία ως γέφυρες» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη σημασία του παιδικού βιβλίου. Τα εγκαίνιά της έγιναν τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου με μεγάλη προσέλευση κοινού.
Η έκθεση παρουσιάζει τη ζωή, το έργο και την κληρονομιά της ιδρύτριας της IBBY (International Board of Books of Young-Διεθνές Συμβούλιο Νεανικών Βιβλίων) Γέλλα Λέπμαν, μέσα από σχέδια και ex libris σχεδιαστών και εικονογράφων παιδικών βιβλίων. Πρόκειται για πρωτοβουλία του ιταλικού τμήματος της IBBY, την οποία στην Εθνική Βιβλιοθήκη οργανώνει ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 19 Οκτωβρίου.
, με τον Δρ Γιώργη-Βύρωνα Δάβο, βρέθηκε στην έκθεση και συνομίλησε με τον Βασίλη Ηλιόπουλο, πρόεδρο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την αντιπρόεδρό του Χρύσα Κουράκη, τη διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Χρυσάνθη Νικολάου και τον πρόεδρο του ΕΛΙΒΙΠ Νίκο Μπακουνάκη, συνδιοργανωτές της δράσης. Μέσα από τις τοποθετήσεις τους αναδεικνύεται όχι μόνο η διαδρομή της Λέπμαν, αλλά και η σημερινή εικόνα της κυκλοφορίας, της ανάγνωσης και της προώθησης του παιδικού βιβλίου στη χώρα μας.
Όπως σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος, η έκθεση λειτουργεί ως γνωριμία με το παιδικό βιβλίο και ως προσπάθεια προώθησης της φιλαναγνωσίας. «Γι’ αυτό φιλοξενούμε μία έκθεση της ιταλικής IBBY [International Board on Books for Young People] ως Ελληνικό Τμήμα της IBBY (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου). Μας φιλοξενεί εδώ η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το ΕΛΙΒΙΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού) και με δωρητή την
![]()
