Το πρώτο crash test για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Η σημερινή ψήφιση της τροπολογίας για τους μετανάστες είναι το πρώτο crash test για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στον Αντώνη Σαμαρά, καθώς η στάση που θα κρατήσει έχει το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονη ενόχληση για το γεγονός ότι ο πρώην Πρωθυπουργός σήκωσε ψηλά τους τόνους για το συγκεκριμένο ζήτημα, δημιουργώντας με τη συμπεριφορά του συνθήκες δημόσιας αντιπαράθεσης. Και αυτό που “πόνεσε” περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι το έκανε δυο φορές και δεν αρκέστηκε στην πρώτη.

propoli

Πέραν, όμως, του Αντώνη Σαμαρά, ενόχληση υπάρχει και για τη στάση που επέλεξαν πολλοί βουλευτές, γεγονός που οδήγησε το πρωθυπουργικό περιβάλλον να λάβει την απόφαση της κομματικής πειθαρχίας. Οι γκρίνιες ήταν πολλές και παραμένουν έντονες, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους κάνοντας πολιτικό “μασάζ” στη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να δικαιολογήσει την τροπολογία λέγοντας ότι πρόκειται για διάταξη κοινής λογικής και όχι ιδεολογικής αντιπαράθεσης.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι η άδεια διαμονής και εργασίας δεν είναι ταξιδιωτικό έγγραφο και ότι μέσω αυτής η κυβέρνηση μειώνει τη μαύρη εργασία, δίχως να αλλάζει σε τίποτα τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Κινούμενοι στο ίδιο πλαίσιο, συνεργάτες του υπουργού Εργασίας διευκρίνιζαν ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχοντας μειώσει κατά 85% τις ροές και επισπεύδοντας τη διαδικασία απονομής- ή μη – ασύλου στους αιτούντες με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς αιτήσεις να έχουν μειωθεί κατά 90%.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, πως οι άνθρωποι αυτοί, κατά το παρελθόν, ανέμεναν δύο χρόνια για να λάβουν απάντηση, με τη διαδικασία να περιορίζεται ,σήμερα, στους δύο μήνες. Επιπλέον, οι “δομές της ντροπής” στα νησιά μας και η μαζική, χωρίς έλεγχο, εισροή παράτυπων μεταναστών, ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα, συνεχίζουμε στο πλαίσιο μιας πολιτικής που γνώμονά της έχει τόσο την προστασία των συνόρων όσο και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ρύθμιση που εισάγεται παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται. Επίσης, πρέπει να διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023, να συνεχίσουν να διαμένουν στη χώρα και να συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Εκτιμάται πως η ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 αιτούντες συνολικά, υπολογίζοντας ότι κάθε χρόνο χορηγούνται 6-8.000 άδειες για εξαιρετικούς λόγους σε όσους έχουν συμπληρώσει την επταετία. Η άδεια διαμονής εκδίδεται εάν και εφόσον, εντός αποκλειστικής προθεσμίας μετά την υποβολή της αίτησης, ο αλλοδαπός υποβάλλει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει πραγματικά να εργάζεται και θα ανακαλείται αν δεν εργάζεται.

Δείτε επίσης: Βουλή: Σήμερα στις 14:00 η ονομαστική ψηφοφορία Καιρίδη για τους μετανάστες

Loading