Από τη ντροπή στην αποδοχή στη Σύρο το Syros Healing Waves II

Από τη ντροπή στην αποδοχή στη Σύρο το Syros Healing Waves II

Στη Σύρο, από την 1η έως τις 4 Οκτωβρίου, το Syros Healing Waves II – Η Ελλάδα θεραπεύει φέρνει στο επίκεντρο την ψυχική υγεία, την τέχνη και τη μουσική, με κεντρικό θέμα «Από τη Ντροπή στην Αποδοχή». Η διοργάνωση επιχειρεί να ανοίξει συζήτηση για το τραύμα, τη συμπερίληψη και την ανθρώπινη σύνδεση, μέσα από επιστημονικές ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια και πολιτιστικές δράσεις.

Περισσότεροι από 30 επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, με κεντρικό επιστημονικό πρόσωπο τον καθηγητή Γεώργιο Χρούσο. Η θεματολογία περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και το σώμα, το τραύμα, τη χαρά, τη νευροδιαφορετικότητα, την ταυτότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Το φεστιβάλ βάζει στο τραπέζι το ζήτημα της συμπερίληψης, ξεκινώντας από την πιο προσωπική του πλευρά: την ικανότητα του ανθρώπου να αποδέχεται ολόκληρη την εμπειρία του. Η αποδοχή δεν σημαίνει ότι όλα είναι εύκολα, αλλά ότι κανένα κομμάτι του εαυτού δεν χρειάζεται να κρυφτεί για να υπάρξει σύνδεση.

Εμπνεύστρια του «Syros Healing Waves Festival – Η Ελλάδα θεραπεύει» είναι η ψυχοθεραπεύτρια Δέσποινα Πλουσίου, με ειδίκευση στο ψυχικό τραύμα. Με αφορμή τη φετινή διοργάνωση, η κ. Πλουσίου μίλησε για την ενσυναίσθηση, την επιθυμία, την ανθρώπινη σύνδεση και τη διαδρομή από τη ντροπή στην αποδοχή και τη θεραπεία.

Σε ερώτηση για το πώς γεννιέται η «τοξική ντροπή» έπειτα από ένα τραυματικό ή κακοποιητικό βίωμα και γιατί το άτομο συχνά καταλήγει να πιστεύει ότι «φταίει το ίδιο» ή ότι είναι το ίδιο «λάθος», η κ. Πλουσίου απαντά:

«Η ενοχή αφορά πρωτίστως την πράξη:

Loading

Play