Αθ. Τσάκρης: «Αυξημένη η πιθανότητα για long covid μετά από επαναλαμβανόμενες μολύνσεις από τον κορωνοϊό» (ΒΙΝΤΕΟ)

Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Τσάκρη, να τονίζει ότι οι επαναλαμβανόμενος μολύνσεις μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα για long covid.

Για τη σημασία του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού και της γρίπης μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσάκρης λέγοντας ότι «ήδη υπάρχει αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία» λόγω της επικράτησης της νέας υποπαραλλαγής του ιού SARS CoV-2.

propoli

Μιλώντας για την μεταδότικότητα της νέας παραλλαγής ο κ. Τσάκρης τόνισε ότι είναι πολύ πιο μολυσματική, γεγονός που αυξάνει πάρα πολύ τον επιπολασμό της νόσου στην κοινότητα με αποτέλεσμα «όταν έχουμε τόσα πολλά περιστατικά στην κοινότητα, είναι λογικό να έχουμε κι έναν μεγάλο αριθμό σοβαρών περιστατικών».

Υπενθυμίζοντας ότι κάθε εβδομάδα στη χώρα μας χάνουμε 60 συνανθρώπους μας από τις επιπλοκές της νόσου τόνισε ότι «θα πρέπει να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και να μην ξεχνάμε ότι οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις από τον κορονοϊό αυξάνουν τις πιθανότητες να αναπτύξουμε Long Covid.

Mιλώντας για τη σιωπηλή αυτή νόσο δήλωσε ότι είναι «ένα πολύ οργανικό σύνδρομο που ταλαιπωρεί 36 εκατομμύρια Ευρωπαίους αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη».

Αναγκαία η έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων

Σχολιάζοντας την πίεση που παρατηρείται στα νοσοκομεία ο κ. Τσάκρης δήλωσε ότι έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που έρχονται που ζητάνε νοσηλεία στα νοσοκομεία. «Περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Είναι κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξάπλωση και ο επιπολασμός της νόσου στην κοινότητα, τόσο θα είναι και μεγαλύτερη η πίεση του συστήματος υγείας» είπε και προσθέτοντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα υγείας.

Όπως είπε στη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων οφείλεται και στο γεγονός ότι «τα δύο τελευταία χρόνια, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν είχε εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορους ιούς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουμε ιδιαίτερα έξαρση».

Μιλώντας δε για το εκρηκτικό μείγμα ιών που ταλαιπωρούν παιδιά και μεγάλους αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του αντιγριπικού εμβολίου προκειμένου, όπως είπε, να αποφύγει κανείς τη πιθανότητα επιπλοκών αν νοσήσει από δύο ή παραπάνω ιούς.

Δείτε επίσης: Αττική: Σύλληψη γυναίκας που απέκρυπτε αλλοδαπούς σε άτυπο ξενώνα

Loading