Ανακαλύψτε πώς η πρώιμη κατανάλωση γευμάτων μπορεί να επηρεάσει θετικά την απώλεια βάρους και τη γενική υγεία. Η πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης αποκαλύπτει ότι η πρώιμη κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας συνδέεται με την απώλεια βάρους, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την κοινή πρακτική των καθυστερημένων γευμάτων. Η πρώιμη κατανάλωση φαγητού μειώνει την αύξηση βάρους που παρατηρείται συνήθως σε άτομα με υψηλό γενετικό δείκτη προδιάθεσης για παχυσαρκία. Αυτή η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, εστιάζει στην αναγκαία σύνδεση μεταξύ της χρονικής στιγμής των γευμάτων και της γενετικής προδιάθεσης στην παχυσαρκία.
Η ώρα των γευμάτων επηρεάζει καθοριστικά τον μεταβολισμό, την ενεργειακή δαπάνη και τον κιρκαδικό ρυθμό του σώματος. Οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι χρονικές στιγμές των γευμάτων, επηρεάζουν τον εσωτερικό βιολογικό μας ρυθμό. Ο όρος zeitgeber, που προέρχεται από τα γερμανικά, περιγράφει τα εξωτερικά ερεθίσματα που συγχρονίζουν τον κιρκαδικό ρυθμό με το περιβάλλον.
Στην ερευνητική αυτή μελέτη συμμετείχαν 1.195 ενήλικες με υπέρβαρο ή παχυσαρκία, οι οποίοι παρακολούθησαν συμπεριφορικές παρεμβάσεις για 16 εβδομάδες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάθε ώρα καθυστέρησης στην κατανάλωση γευμάτων σχετίζεται με υψηλότερο ΔΜΣ και αύξηση του βάρους μετά από 12 χρόνια. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο χρόνος που καταναλώνουμε τα γεύματά μας μπορεί να είναι καθοριστικός για την αποτελεσματική διαχείριση του βάρους και τη γενική υγεία.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρώιμη κατανάλωση γευμάτων μπορεί να ενσωματωθεί σε εξατομικευμένες παρεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας. Αν προσπαθούμε να διαχειριστούμε το βάρος μας, η ώρα που τρώμε μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με το περιεχόμενο της διατροφής μας. Ένα πρωινό και ένα βραδινό που καταναλώνονται νωρίς μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για μια καλή υγεία και μακροχρόνια ευημερία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr